Proiect controversat în Ilfov: Consiliul Județean Ilfov se află în căutarea unui teren pentru construcția unui sistem de reciclare a gunoiului.
Cu toate acestea, Guvernul ar fi alocat un astfel de teren în Popești-Leordeni, teren aflat, însă, într-un litigiu.
Prin urmare, Consiliul Județean s-a reorientat și dorește să cumpere două terenuri agricole de 87.000 mp pentru construirea pe raza localității Ciorogârla, potrivit unui proiect care se află în dezbatere publică pe site-ul oficial al Consiliului Județean Ilfov.
Viitoarea stație de sortare a deșeurilor ar fi la numai câteva sute de metri de un cartier rezidențial, cu zeci de familii, și în apropierea ariei protejate Arcuda, care furnizează 70% din apa potabilă a Bucureștiului, precizează Opriți CMID Ciorogârla.
Aici ar urma să vină 150 de maşini de gunoi pe zi, să fie descărcate aproape 200 de mii de tone de deşeuri anual, din aproape toate localităţile din judeţul Ilfov
Controversele continuă: primarul din Ciorogârla nu este de acord cu acest proiect iar alaturi de el, locuitorii care au depus plângere penală împotrivă proiectului.
”Nu există un raport de mediu, nu există un raport de trafic, în zonă sunt situri arheologice, nici asta nu e prevăzut în raport”, a precizat unul din consilierii locali din Ciorogârla.
Proiectul demarat de Consiliul Județean se numește „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Ilfov”.
Ar urma să fie făcut cu fonduri europene structurale și de investiții prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și este pregătit cu sprijinul Jaspers – entitatea Comisiei Europene care are atribuții în evaluarea și pregătirea proiectelor de infrastructură. Consiliul Județean arată că instalațiile de reciclare a gunoiului vor fi construite conform prevederilor, iar UE va verifica respectarea parametrilor și a condițiilor de funcționare a acestora, mai arată sursa citată.
Locuitorii din Ciorogârla s-au mobilizat și au angajat un avocat care să le susțină cauza, intenționând să cheme în instanță Consiliul Județean
”Avem nevoie de fiecare familie, nu e suficient ca 42-50 de familii să reprezinte toate cele 5000 de familii din zonă. Trebuie să fim câteva sute ca instanța și CJ Ilfov să înțeleagă că se opune toată comunitatea”.
Consiliul Județean Ilfov caută alternative și, după spusele președintelui CJ Ifov, nu a fost stabilită sută la sută locația.
”În clipa în care voi avea o locație sigură, voi lua legătura cu primăria, vom face o dezbatere publică dacă oamenii sunt de acord. Nu am stabilit ce teren vom achiziţiona”, a precizat acesta.
O altă variantă pentru stația de sortare a deșeurilor din Ilfov ar putea fi amplasată pe un teren din Cernica, însă și aici la mai puţin de un kilometru şi jumătate se află lacul şi pădurea, mai precizează Opriți CMID Ciorogârla.