Un singur cetățean român a putut fi scos din Kabul

„Situația de securitate din Kabul este complexă și fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare”, transmit autoritățile române

Avionul trimis de de Forțele Aeriene Române a reușit să evacueze un singur cetățean român din Kabul din cauză că alți dintre cei care și-au manifestat opțiunea de a fi repatriați nu au putut ajunge pe aeroport, transmite HotNews, citând Ministerul Afacerilor Externe. În această situație nu se află doar cetățenii români, ci și ai altor state europene. Românul evacuat din Kabul se află în acest moment la Islamabad.

Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor.

se arată într-un comunicat de presă al MAE

16 români au solicitat evacuarea din Afganistan

La momentul derulării operațiunii de către aeronava militară românească erau înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan 33 de cetățeni români. Dintre aceștia, 16 persoane au solicitat asistență în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Aceștia sunt angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan.

De asemenea, Celula de criză interinstituțională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care aceștia vor putea fi contactați și vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească.

„Este de subliniat că situația de securitate din Kabul este complexă și fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcție de diverși factori, care au propria dinamică”, au mai transmis reprezentanții Celulei de criză interinstituțională.

Talibanii nu s-au ținut de cuvânt: trei cetățeni afgani ar fi fost deja uciși

Articolul precedentControverse în Ilfov: stație de sortare a deșeurilor, amenajată lângă un cartier rezidențial
Articolul următorFiica unei consiliere PMP, găsită decedată în Londra