Premierul Florin Cîțu va avea, joi, o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței pentru a discuta despre creșterea prețului la energie, creștere care s-a văzut în facturi imediat după liberalizarea pieței. De alfel, acesta a ținut să sublinieze faptul că doar pe o piață concurențială prețurile la produse și servicii pot să scadă.
„Am două obiective la întâlnire. Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Știu că sunt mai multe explicații, și creștere prețului pentru acele certificate verzi. În același timp am chemat Consiliul Concurenței pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, piață liberă, la piață concurențială. Și vreau să mă asigur că România îndeplinește și condițiile unei piețe concurențiale. Doar dacă ai piață concurențială prețurile pot să scadă”, a declarat Florin Cîțu în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la predarea-primirea portofoliului de la Finanțe.
Potrivit datelor INS, prețul la energie electrică a crescut cu 24,6%, în timp ce prețul gazului a crescut cu 20,5%.
Discuții pe tema „consumatorului vulnerabil”
Cât privește Legea consumatorului vulnerabil, premierul Florin Cîțu a precizat că are deja o soluție de finanțare și speră ca această lege să intre în vigoare chiar de la 1 ianuarie 2022.
„I-am cerut ministrului energiei să vină cu o soluție și am și vom avea o soluție de a finanța și aproba mai repede legea consumatorului vulnerabil pentru că aceste companii au profituri mai mari decât au avut până acum și putem de acolo să transferăm. Se accelerează procesul. Trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022”, a spus premierul.
Potrivit proiectului de lege, „consumatorii vulnerabili se încadrează în următoarele categorii: a) consumatori vulnerabili din motive de venit; b) consumatori vulnerabili din motive de vârstă; c) consumatori vulnerabili din motive de sănătate; d) consumatori vulnerabili izolați”. Totodată, se preciează faptul că „stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, se realizează în condiţiile prezentei legi, prin dispoziţie a primarului, care se emite o singură dată pentru toată perioada de acordare a ajutorului. Dispoziţiile pot fi emise fie individual, fie pentru mai mulți beneficiari, caz în care vor fi aduse la cunoştinţa solicitanţilor individual”, se mai arată în proiectul de lege.