Comisia Europeană vrea să investească până la două miliarde de euro în infrastructurile petroliere ale ţărilor care vor avea probleme în cazul în care vor renunţa la petrolul rusesc. Pe lista de la Bruxelles a acestor țări se află Ungaria, Slovacia şi Cehia. „Dacă în majoritatea cazurilor, piaţa mondială permite o înlocuire rapidă şi eficientă, unele state membre sunt mai dependente de petrolul rusesc prin oleoducte” şi „sunt necesare investiţii specifice pentru a garanta securitatea petrolieră”, arată planul „Repower EU” al Comisiei Europene, destinat îndepărtării rapide a Uniunii Europene de hidrocarburile din Rusia. Executivul comunitar prevede alocări bugetare atât pentru transportul de petrol cât şi „investiţii specifice în reconfigurarea şi îmbunătăţirea rafinării de produse derivate din petrol”.
Acest lucru deoarece petrolul rusesc este mai greu ca alte tipuri de petrol, cum ar fi cel saudit. De asemenea, sunt ţări, cum e cazul Ungariei, care au rafinării pregătite pentru acest timp de ţiţei şi care au nevoie de „modificări tehnologice”. Se estimează că investiţiile totale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu petrol să se ridice la 1,5-2 miliarde de euro, arată CE în documentele prezentate. Uniunea Europeană a propus un al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei, care prevede interzicerea graduală a achiziţiilor de petrol rusesc în UE, achiziţii care în 2021 s-au ridicat la 74 miliarde de euro.
Ungaria cere investiţii de750 de milioane de euro pentru a renunţa la petrolul rusesc
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a precizat că pentru a se putea desprinde de petrolul rusesc, Ungaria are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 de milioane de euro.”Diversificarea aprovizionării (prin oleoductul Adria) va necesita o investiţie de 200 milioane de euro, în timp ce transformarea capacităţii de rafinare va presupune un cost de 550 milioane de euro”, a explicat ministrul în Comisia Economică din Parlamentul ungar. CE şi Ungaria nu au ajuns până acum la un acord privind sprijinul Ungariei legat de sancţiuni, care trebuie aprobate în unanimitate de partenerii comunitari.