Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Astăzi, 19 mai, au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protecţia animalelor. Aceste prevederi stabilesc sancţiuni mult mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra necuvântătoarelor.

Prevederile dublează şi chiar triplează cuantumul amenzilor contravenţionale şi limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea

Noul act normativ a introdus ca infracţiune zoofilia. Printre faptele incriminate se numără şi intervenţiile chirurgicale pentru modificarea aspectului fizic al animalelor – codotomia sau cuparea urechilor – pentru care se face închisoare până la trei ani, se arată în comunicatul publicat de G4 Media.

Potrivit comunicatului, astăzi intră în vigoare Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor şi ale amenzilor contravenţionale prevăzute în forma de bază a actului normativ, anunţă Poliţia Română. Actul normativ a fost publicat la data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României.

Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul naţional, reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”, informează, joi, într-un comunicat de presă, Poliţia Română.

În baza noii legi, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor, mai arată comunicatul.

Despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă

De asemenea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

În ceea ce privește animalele sălbatice, folosirea celor care aparţin subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare se pedepdeşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă.

Folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora este pedepsită cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă

Aceleaşi limite de pedeapsă, respectiv închisoare de la un an la 5 ani sau amendă se aplică şi pentru practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive şi rănirea cu intenţie a animalelor. De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevăzute de textul de lege, instanţa poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicţia de a deţine animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani”, mai arată sursa citată.

Articolul precedentIohannis, discuții cu prim-ministrul portughez: „România și Portugalia sunt țări prietene”
Articolul următorFanfara Muzica Apelor reia seria concertelor
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time