Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis
Advertisement

Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și prim-ministrul portughez Antonio Costa au vizitat, joi, Batalionul 1 Instrucție Caracal.

Liderul de la Cotroceni a declarat că apreciează solidaritatea de care Portugalia a dat dovadă prin angajamentul de a trimite militari portughezi în țara noastră, afirmând că ambele țări au ca interese comune de securitate pacea și prosperitatea.

„(…) Domnule Prim-Ministru, vă adresez mulțumiri pentru prezența militarilor portughezi în România! Dragi militari, bine ați venit! Românii apreciază solidaritatea de care dați dovadă prin angajamentul de a vă alătura militarilor noștri și celorlalți aliați din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est”, a declarat Klaus Iohannis.

„România și Portugalia se coordonează, de asemenea, cu succes, pentru consolidarea apărării și pe Flancul Sudic”

De asemenea, șeful statului a mai spus că războiul dintre Rusia și Ucraina „ne-a pus în fața unei realități strategice”, precizând că ambele state vor continua să reacționeze „curajos și unitar” în cadrul Alianței Nord-Altantice pentru întărirea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre.

„Deciziile și acțiunile noastre comune în cadrul Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prezența dumneavoastră aici, dovedesc hotărârea și operativitatea care definesc NATO și pe noi, ca Aliați”, a spus președintele Iohannis.

Totodată, Iohannis a amintit că încă din 2014 s-au pus bazele unei prezențe robuste a NATO pe Flancul Estic, din cauza anexării ilegale a Peninsule Crimeea de către Rusia.

„În urma acelor decizii, au fost înființate și operaționalizate pe teritoriul României o serie de structuri NATO, inclusiv Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, căreia i s-au alăturat militarii portughezi. Realitatea actuală, mult mai brutală decât cea din anul 2014, ne determină să mergem mai departe în eforturile noastre comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre”, a mai spus liderul de la Cotroceni.

Acesta a afirmat că la Summitul NATO de la Madrid, ce va avea loc în iunie, se vor decide noi direcții și angajamente pentru „resetarea consistentă a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic pe termen mediu și lung.”

În încheierea mesajului său, Klaus Iohannis a afirmat că Portugalia oferă un exemplu, lăudând excelenta cooperare în ceea ce privește modernizarea Forțelor Aeriene ale României.

„Suntem, totodată, deschiși și interesați de contribuția Portugaliei la misiuni de poliție aeriană în România și pe Flancul Estic. Domnule Prim-ministru Costa, vă mulțumesc încă o dată pentru contribuția importantă a militarilor portughezi care s-au aflat și care se află pe teritoriul României și care consolidează prietenia dintre națiunile noastre”, a concluzionat președintele României.

Citește și articolul: Iohannis știe cine este vinovat pentru inflația record din țara noastră

Advertisement
Articolul precedentFirmele și instituțiile publice vor fi obligate să investească în panouri fotovoltaice
Articolul următorPedepsele pentru cruzimea împotriva animalelor vor fi dublate sau triplate
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.