Foto: Facebook/Radio Eco Natura
Foto: Facebook/Radio Eco Natura

Comisia Europeană va obliga firmele și instituțiile publice să investească în panouri fotovoltaice.

Președintele executivului european Ursula von der Leyen a prezentat o schemă complexă de măsuri care ar trebui să reducă cât mai repede dependența de importurile de energie din Rusia, dar și să mărească la 45% ponderea consumului de energie regenerabilă, la finalul deceniului, arată Radio Eco Natura.

Programul implică o dublare a capacității de producție de energie fotovoltaică în următorii cinci ani, toate clădirile firmelor și instituțiilor publice (inclusiv cele existente) fiind obligate să își monteze panouri solare pe acoperiș

Din calculele Comisiei, până în 2027, va fi înlocuit consumul a nouă miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Din 2029, obligativitatea va fi extinsă și pentru clădirile rezidențiale private. Totuși, este vorba numai despre cele nou construite, nu și despre cele vechi, mai precizează sursa citată.

Ursula von der Leyen: ”Mobilizăm aproape 300 de miliarde de euro”

Toate acestea vor necesita, desigur, investiții și reforme masive. Mobilizăm aproape 300 de miliarde de euro. Aproximativ 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro în împrumuturi rambursabile. O finanțare de până la 10 miliarde de euro va fi alocată pentru construirea legăturilor în rețelele de gaze naturale și gaze lichefiate dintre statele membre,. În acest mod, niciun stat membru UE nu va rămâne în frig. Alte 2 miliarde de euro vor fi pentru infrastructura petrolieră, în vederea opririi importurilor de petrol rusesc. Tot restul finanțării va fi folosit pentru accelerarea și extinderea tranziției către energie curată”, a spus Ursula von der Leyen.

Articolul precedentCâți români se află în afara granițelor țării. Guvernul caută soluții pentru a aduce o parte dintre ei în România
Articolul următorIohannis, discuții cu prim-ministrul portughez: „România și Portugalia sunt țări prietene”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time