În România există foarte multe cazuri de pneumonie, iar principala cauză de îmbolnăvire este imunitatea scăzută.
Avertismentul vine din partea medicilor Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
Zilnic, 10-12 pacienți se prezintă în ambulatoriu sau la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara cu suspiciunea de pneumonie comunitară, precizează publicația Descoperă.ro.
Medic: ”Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară, și chiar să crească numărul celor care dezvoltă pneumonie”
Dr. Geru Gabriel, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, a precizat că, timp de aproape 2 ani, datorită protecției oferite de purtarea măștilor, nu au existat foarte multe cazuri de pneumonii comunitare.
Explicând faptul că îmbolnăvirea se produce în comunitate, medicul a declarat că transmiterea este foarte ridicată, și asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise.
”Odată cu renunțarea la purtarea măștii, au început să apară, și acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme ușoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidități, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului. Și în această grupă intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronșiectazii. Sunt, în general, persoane cu imunitate compromisă și care pot prezența risc vital”, a explicat dr. Geru Gabriel”.
Principalul factor este imunitatea scăzută a pacienților
Mai mult, medicul a mai precizat că, până acum, aceste cazuri erau temporale, apărând, cu precădere, primăvara devreme și toamna.
În momentul de față, a crescut numărul de persoane ce contractează penumonii chiar și în această perioadă de primăvară târzie, când temperaturile sunt de peste 22-25 grade.
”Practic, nu doar că am revenit la numărul de cazuri de dinainte de pandemie, dar putem vorbi și de o creștere a acestora, iar principalul factor este această imunitate scăzută a pacienților. Iar în cazul pacienților cu comorbidități, există chiar posibilitatea de apariție a unor complicații. Acestea pot duce la insuficiență respiratorie, chiar șoc septic. Astfel, cei care prezintă un asemenea risc rămân internați în spital”, mai spune dr. Gabriel Geru.
Pentru a evita infectarea, recomandarea medicului ar fi ca bătrânii sau cei cu afecțiuni grave să continue să poarte mască atunci când sunt în colectivități mari.