Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc i-a lansat câteva întrebări actualului ministru, Cătălin Drulă, după ce instanța a decis că demiterea Consiliului de Administrație a Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) a fost una ilegală. Concret, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat ordinul prin care fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, a demis anul trecut întregul CA al AACR. Decizia ÎCCJ este definitivă şi anulează decizia Curţii de Apel Bucureşti ce respinsese iniţial, anul trecut, acţiunea în contencios administrativ formulată de foştii membrii ai Consiliului de Administraţie.
Cuc a precizat, într-o postare pe Facebook, că o situație „absurdă și puguboasă” cum este cea de acum a fost posibilă prin grija „guvernului meu”.
„Când eram ministru, la această autoritate (n.r. CA al AACR) a fost instalat, legal, un Consiliu de Administrație. Acesta a fost selectat conform Ordonanței de Urgență nr 109/2011 privind guvernanța corporativă. Tot conform legii, acest consiliu urma să funcționeze timp de 4 ani. Crezând că fentează legea, sinistra oaste de strânsură care guvernează România, a început să îi dea afară pe oamenii care nu răspundeau la comenzi politice. În cazul Autorității Aeronautice Civile, ministrul transporturilor de anul trecut (n.r. Lucian Bode, actualul ministrul al Afacerilor Interne) a încercat să găsească motive de demitere a CA-ului trimițându-și Corpul de Control să găsească ceva. Orice. Corpul de Control s-a supus, a întocmit un raport pe placul ministrului, iar acesta a demis CA-ul”, a scris Răzvan Cuc, pe pagina sa de Facebook.
Instanța nu a putut fi păcălită
Acesta a precizat că practica sus menționată poate păcăli oamenii, dar nu și instanțele de judecată. „Chiar dacă este semnat de ministru, raportul Corpului de Control nu este un act administrativ. Prin urmare, nu poate fi atacat în instanța de contencios administrativ. Dar demiterea abuzivă poate fi atacată în tribunalul civil. Ceea ce membrii CA au și făcut! Și – surpriză! – instanța a dat câștig de cauză membrilor vechiului Consiliu de Administrație de la Autoritatea Aeronautică Civilă. Instanța constată că DEMITEREA A FOST ILEGALĂ! Și tot instanța dispune repunerea în drepturi a victimelor acestui abuz, inclusiv plata retroactivă a indemnizațiilor acestora”, a mai precizat Cuc.
Totodată, acesta a lansat și câteva întrebări actualului ministru, care „vrea, nu vrea”, trebuie să repare o situație pe care nu el a generat-o.
Astfel Cuc se întreabă, dar și întreabă care dintre cele CA-uri vor funcționa din acest moment, cine va plăti prejudiciul creat din cauza demiterii ilegale, dar mai ales, cine va plăti pentru abuzul în acest caz. „Nu sunt întrebări retorice, sunt întrebări la care dl Drulă e obligat să răspundă și este o problemă care trebuie rezolvată urgent! Desigur, dacă dl Drulă va face și altceva la minister, nu doar postări pe Facebook!…”, a scris fostul ministru Răzvan Cuc, tot pe Facebook.