Sursă foto: 60m.ro
Sursă foto: 60m.ro

Tanczos Barna se lansează, din nou, într-o tiradă extraordinară despre cum misiunea Ministerului Mediului e să protejeze viețile oamenilor.

Despre cum va face tot ce-i stă în putință pentru asta, inclusiv să mai semneze condamnarea la moartea a câtorva urși.

Câți? Nu știe, pentru că nu știe cifrele exacte, nu are date nici despre Arthur, nici despre ce urși provoacă pagube. El știe doar că niște urși scandalagii fac răutăți în zone locuite și e responsabilitatea lui să rezolve problema. Așa că se-mbracă în armura de cavaler-soldat și se transformă, din ministrul Mediului, în apărătorul oamenilor de pretutindeni.

Apărătorul celor 5% oameni, cu putere de viață și de moarte asupra faunei

Am spus ”apărătorul oamenilor de pretutindeni”. Retractez.

Oamenii aşteaptă să fie protejaţi, asta aşteaptă oamenii de la autorităţi şi de la Minister. […]avem 5% din populaţia ţării care este direct afectată, sunt unu din… nu ştiu, zece oameni care ştiu exact ce înseamnă convieţuirea asta cu animalele sălbatice şi sunt 95% care au o părere, au anumite informaţii, dar nu trăiesc în zonele respective.

Nici Tanczos Barna nu locuiește în zonele respective. Nu lui îi intră, noaptea, în curte, ursul. În schimb are o părere foarte bine conturată, pe marginea unui subiect pe care, tot el, mărturisește că nu-l stăpânește foarte bine.

Am văzut imagini foto după extragere, nu avem documente nici în privinţa monitorizării ursului ”Arthur”, nu avem nici despre ”Arthur”, nici despre exemplarul din sat”, a afirmat el.

În schimb, dacă vine vorba să semneze ordine de ”extragere” (cum delicat și oficial le numește) nu are nicio reținere.

”Extragere” înseamnă ”omorât”, ”împușcat”, ”mătrășit

Inițial am crezut că înseamnă să scoți ursul (sau orice alt animal în cauză) din locul în care locuiește și să-l relochezi. Nu e deloc așa. Termenul delicat de ”extragere” înseamnă ”omorât”, ”împușcat”, ”mătrășit”.

Așa că, atunci când mai auziți că va fi semnat un ”ordin de extragere”, luați în calcul faptul că va fi semnat, de fapt, un ”ordin de omor”.

Pentru protecția oamenilor, Tanczos Barna cunoaște o singură soluție: glonțul

Știți copilul ăla enervant, care a învățat o strofă dintr-o poezie, și-o repetă la nesfârșit, pe diverse voci? Cam asta face și Tanczos Barna.

Poezia lui sună cam așa: ”Avem o datorie față de oameni. Urșii sunt periculoși, fac stricăciuni și amenință oamenii și gospodăriile acestora. Să împușcăm urșii!

Să-l anunțe cineva și pe minstrul Mediului că ”soluția finală” chiar ar trebui să fie una finală. Adică să fie aplicată de-abia când au fost epuizate toate celelalte soluții.

Ce ar putea să facă pentru a rezolva problemele, fără să le înece în sânge?

– Monitorizarea defrișărilor ilegale, pentru că ursul nu coboară de bine de pe munte. Coboară că nu mai are casă și masă.

– Întărirea protecției/mijloacelor de apărare ale pădurarilor.

– Creșterea numărului de pădurari, care să monitorizeze atât copacii, cât și animalele sălbatice.

– Hrănirea animalelor sălbatice, altfel încât să nu mai fie nevoite să coboare în sat, după hrană.

– Ajutor pentru gospodăriile pasibile de a fi atacate de animale sălbatice, pentru montarea de garduri electrice.

– Montarea de tomberoane ”anti-urs”.

Soluții sunt. Mai trebuie să fie și voință. Dar degeaba ești ministrul Mediului, dacă ai atâtea soluții la îndemână și tu te îndrepți direct spre cea mai simplă și mai barbară. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost, dacă i-ar fi trecut prin cap să vrea să fie ministrul Sănătății.

Articolul precedentPSD se opune discriminării copiilor din cauza vaccinării anti-Covid
Articolul următorRăzvan Cuc îl ia la întrebări pe ministrul Drulă
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.