Sursă foto: 60m.ro
Sursă foto: 60m.ro

Când auzi despre Ministrul Mediului, tinzi să te gândești, involuntar, la ”prietenul pădurilor și animalelor”.

Dacă ar fi în variantă feminină, m-aș gândi direct la Alba ca Zăpada lui Disney, care cântă și dansează cu toate viețuitoarele pădurii.

Reiau: când spui Ministrul Mediului, te gândești la o persoană al cărei scop principal e protejarea acestuia. Prin toate mijloacele posibile, indiferent de cât de greu i-ar fi. În plus, te gândești la cineva care iubește și animalele, și plantele, deopotrivă.

La noi, când spui Ministrul Mediului, spui Tanczos Barna. Și, potrivit spuselor și faptelor, e cam departe de tabloul idilic descris mai sus. Atât de departe, încât mă-ntreb de ce și-a dorit această funcție, dacă nu pentru a proteja mediul, cum ar fi normal.

Urșii sunt prea mulți pentru Ministrul Mediului

Poate că nu-și dorește, neapărat, acest lucru, dar Tanczos Barna acționează și reacționează ca un vânător de profesie, căruia i s-a dat liber la distracție.

Și asta nu de acum, de când ocupă funcția pe care o ocupă, ci încă de prin 2015, când voia să depună o petiție la Ministerul Mediului, împotriva protejării carnivorelor mari. Motivul? 10.000 de urși erau prea mulți pentru el și, conform spuselor lui, ”Nu putem transforma România în grădina zoologică a Europei”. 

Adică: hai să-i vânăm, că și-așa îs prea mulți.

Ideea fixă se continuă și-n 2021, când Tanczos Barna declara ”România a luat o decizie total eronată în 2016 când a decis să nu mai intervină deloc în populaţia de urşi.

Continuarea declarațiilor? ”Omul trebuie să intervină” deoarece ”noi am fost aleşi de oameni şi noi trebuie să găsim soluţii pentru a proteja omul în primul şi primul rând”.

Cum trebuie să intervină omul? În nici un caz prin rezolvarea cauzei, ci prin suprimarea efectului. Cu pușca. Că așa înțelege Tanczos Barna să protejeze mediul: omorându-l. Sau dând liber la omor.

Inutil de menționat că România este singura țară care mai are o populație semnificativă de urs brun sau că vânătoarea de urși nu e permisă în România. Nu fără o derogări de la Comisia Europeană. El vrea să se poată vâna! Pentru moment, și-a pus frână, când a citit cu atenție că NU SE POATE, decât dacă îți dă voie UE. Pentru moment.

Și nu doar urșii ar trebui vânați, din punctul lui de vedere

Dar vânătoarea de urși nu e singura care-l încântă. I-ar plăcea să se poată vâna și râși, și pisici sălbatice. Pentru că, de ce nu? E vorba de specii pe cale de dispariție, dar lui Tanczos Barna i se pare că România are prea multe. Atât de multe, încât devin un pericol pentru om. Și, devenind un pericol, hai să le măcelărim! Doar suntem oameni, nu?

Partea amuzantă e că nici ursul, nici râsul, nici pisica sălbatică nu ar fi un pericol pentru om, nu ar coborî în localități și nu ar ataca, dacă ar avea masă și casă. Dacă nu s-ar fi defrișat pădurile în așa hal, încât animalele să fie nevoite să-și părăsească habitatul natural, pentru a supraviețui.

Asta cu diminuarea habitatutului natural se învață undeva prin clasele primare. Te-ai aștepta ca Ministrul Mediului să știe acest lucru, și să acționeze ca atare. Ce face, în schimb, Ministrul? Declară senin că ”Nu există o relaţie directă cauză-efect între tăierile ilegale de păduri şi apariţia urşilor uneori chiar şi în curţile şcolilor din oraşe”.

În nici un caz! N-are nici o legătură faptul că nu mai are pădure. Pur și simplu stătea ursul liniștit într-o zi, înconjurat de natură și de mâncare, și ce și-a zis?

Ia să le împing eu o vizită vecinilor mei din oraș, să văd ce mai fac, ce mai mănâncă, ce mai au prin tomberoane… Și, dacă tot sunt acolo, într-o vizită de curtoazie, ce-ar fi să mă las, eventual, împușcat sau călcat de mașină. Nu de alta, dar viața mea a devenit cam searbădă în ultimul timp!

Dacă așa crede Ministrul Mediului, atunci clar așa trebuie să fie!

Linia dintre inadmisibil, dar legal și salutar, dar ilegal

Bine, vorbim despre același Ministru care, atunci când patru pui de urs au fost scoși din bârlog și aruncați în zăpadă, (pui de care nu se mai știe mare lucru) a considerat fapta ca fiind inadmisibilă, dar legală.

Dar care, zilele trecute, când doi pui de urs au fost salvați și duși la adăpost, a considerat că fapta a fost salutară, dar ilegală.

Cu alte cuvinte, e ok să faci rău, dacă te încadrezi în limita legii, dar nu e ok să faci bine, dacă nu anunți Garda de Mediu, înainte.

Nu îmi pot da seama de ce a vrut Tanczos Barna să fie Ministrul Mediului. Pentru asta ai nevoie, în primul rând, de empatie pentru natură. Dacă ții morțiș să scapi de ea, există alte ministere, mai potrivite. Și dacă vrei liber la vânătoare pentru că n-ai timp sau chef pentru soluții mai puțin sângeroase, poate ar trebui să fii vânător, nu protector al pădurilor.

Articolul precedentRaed Arafat fără mască, un fake pentru discreditarea medicului
Articolul următorNelu Tătaru: „80% dintre manageri nu au ce căuta acolo”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.