Florin Cîțu (captură video)

Fostul premier Florin Cîțu a răspuns acuzațiilor privitoare la numărul mare de doze de vaccin împotriva COVID contractate de guvernul pe care l-a condus. El a declarat că nu a avut nicio atribuție în comanda și achiziția de vaccinuri anti-COVID, îndemnându-i pe cei care vor să ancheteze modul în care au avut loc achizițiile să se îndrepte spre șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. El a adăugat că toate contractele au fost făcute la nivelul conducerii Uniunii Europene.

„Putem să ne uităm la toate aceste contracte și să vedem dacă avea cineva interese acolo”, a afirmat Florin Cîțu

„Nu îmi dau seama unde este semnătura premierului, când comanda a fost făcută de Ministerul Sănătății și plata este făcută de Ministerul Finanțelor. Ministerul Sănătății putea să spună oricând că nu vrea să dea comandă, Ministerul Finanțelor că nu vrea să plătească”, a spus Florin Cîțu.

„Putem să ne uităm la toate aceste contracte și să vedem dacă avea cineva interese acolo. Banii pe dozele de vaccin se duceau către Comisia Europeană și începem cu Ursula să o întrebăm pe ea cum a făcut contractele. Eu aș vrea să știu pentru români de ce iertăm 100 de milioane de lei când nu avem bani la buget (…) De acum încolo, avem un guvern care trebuie să ia decizii, vrea să meargă mai departe, nu vrea să meargă mai departe”, a mai afirmat Cîţu. „E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula (von der Leyen – n.r.), să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană. Lucrurile acestea se pot face, bineînțeles că instituțiile statului pot face asta”, a mai precizat Florin Cîțu.

El a spus că „bineînțeles, orice contract se poate schimba”, subliniind că „toate au fost decise înainte de a deveni eu premier, au fost decise în UE până în 2023”. Florin Cîțu a amintit că Ministerul Sănătății poate modifica contractul dacă nu e de acord cu prevederile acestuia.

Marcel Ciolacu a criticat fosta guvernare pentru că ar fi achiziţionat prea multe doze de vaccin împotriva COVID-19, acuzând faptul că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze pentru 15 milioane de români care ar fi putut să se vaccineze. Ciolacu a acuzat că fostul Guvern a făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro.

Mașina rămâne mijlocul de transport preferat de români

Articolul precedentMașina rămâne mijlocul de transport preferat de români
Articolul următorUn copil a adus o sticlă de tequila la grădiniță şi a împărţit-o cu colegii