Vaccinare
Vaccinare. Sursa foto: ulbsibiu.ro

Ministrul Sănătății polonez Adam Niedzielski a declarat, la televiziunea de știri TVN24, că Polonia refuză să mai plătească pentru dozele de vaccin ce urmează să ajungă în țară.

Acesta a precizat că a luat legătura cu Comisia Europeană și cu principalul fabricant de vaccinuri, Pfizer.

„Această situaţie va antrena un conflict juridic. În fapt, el există deja”, a mai spus oficialul polonez, afirmând că Polonia nu a participat la semnarea contractului privind dozele de vaccin distribuite țărilor membre UE.

Polonia, în aceeași situație ca România: milioane de doze de vaccin urmează să fie aruncate

Polonia, cu o populație de 38 de milioane de oameni, mai dispune încă de 25 de milioane de doze de vaccin, iar în următoarele săptămâni ar urma să fie livrate încă 70 de milioane.

De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, peste 51% din populația Poloniei s-a vaccinat cu schema completă împotriva coronavirusului, iar 59% au primit o singură doză.

De asemenea, ministrul Sănătății a spus că este „decepționat” de atitudinea Comisiei Europene și a producătorilor de vaccinuri, afirmând că a încercat să găsească o modalitate pentru a reduce costurile ridicate ale vaccinurilor.

„Contractul pe care l-am încheiat cu o singură societate se ridică la 6 miliarde de zloţi (1,3 miliarde de euro) până la sfârşitul lui 2023, şi, în acest an, este de peste 2 miliarde. Estimăm deci, de asemenea, că, la scara UE, suntem în drept să aşteptăm ca instrumente speciale, care să ne asigure cel puţin mai multă flexibilitate în aceste contracte, să fie concepute pentru noi”, a mai spus oficialul polonez, potrivit Digi24.

Răspunsul venit din partea Comisiei nu a întârziat să apară, precizând că statele membre sunt legate de obligațiile lor contractuale.

Reamintim că și Alexandru Rafila a precizat că ministerul pe care îl conduce a avut posibilitatea, în urmă cu un an, să nu comande cele 40 de milioane de doze ce urmează să ajungă în România.

„Este adevărat că Ministerul Sănătăţii a avut, în decursul anului trecut, momente în care putea să accepte sau nu achiziţia de vaccin. Achiziţia de vaccin a fost acceptată pentru anul 2022 şi 2023 în luna mai a anului 2021”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Citește și articolul: Dozele de vaccin anti-Covid dau bătăi de cap Guvernului

Articolul precedentRomânii „adoptă” familii de ucraineni de Paște
Articolul următorLiberalii au decis că Florin Cîţu mai rămâne președintele Senatului
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.