Procurorii au dat năvală la clanurile din Strehaia, „specializate în reciclarea ambalajelor”. Printre arestați nu se află (momentan) niciun reprezentant al organizațiilor de transfer. Cine poartă cătușe

Tribunalul Mehedinți a decis arestarea preventivă a cinci persoane care au păgubit masiv statul prin afaceri ilegale cu deșeuri.

foto cu caracter ilustrativ-arhiva zin.ro

Ziarul de Investigații a relatat, în premieră, despre clanurile din Strehaia, „specializate în reciclarea ambalajelor”, încă din toamna anului trecut. Din datele pe care noi le avem la dispoziție (sperăm să le aibă și anchetatorii), rezultă fără dubiu că unii reprezentanți ai societății/asociații licențiate să preia responsabilitatea colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje cunoșteau această activitate infracțională. Practic, este imposibil ca tocmai aceștia să nu cunoască cantitatea reală de de ambalaje reciclată.

Astfel, la acest moment, în cătușe au ajuns doar cinci persoane, reprezentanți ai unor societăți comerciale, care au declarat în fals că au reciclat cantități enorme de ambalaje.

Astfel, primii arestați preventiv (n.r pentru 30 de zile) sunt: Mihai Ionuţ zis „Dodo Grasu”, Mihai Sîcă zis „Vasile”/”Darius”, Bădăluţă Alexandru-Marius, Vasile Mihai-Nicolae, Mihai Ion-Nasie zis „Iustin”.

Procurorii au dat năvală la clanurile din Strehaia, „specializate în reciclarea ambalajelor”. Cum au „tras pe sfoară” statul

Cei cinci sunt acuzați că, în anul 2018 s-a constituit pe raza orașului Strehaia, județul Mehedinți un grup infracțional organizat ce a avut drept scop obținerea ecobonificaţiilor de la O.T.R.-uri (Organizaţie de Transfer de Responsabilitate) pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje.
Grupul astfel constituit a controlat o serie de societăți comerciale înființate pe numele unor persoane cu o situaţie finaciară precară, dispuse să accepte să fie numite administratori ai societăţilor comerciale implicate în circuitul infracţional. Pe numele acestor societăți au fost întocmite în fals documente ce atestau colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje (sticlă, plastic, cartoane).

Niciun reprezentant al organizațiilor de transfer nu a ajuns (momentan) în cătușe. Prejudiciu imens: peste 14 milioane de lei


Deși procurorii spun că actele false au fost transmise ulterior organizațiilor de îndeplinire a răspunderii extinse a producătorilor (O.I.R.E.P./O.T.R. – societăți licențiate să preia responsabilitatea colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje) în vederea decontării unor servicii de gestionare a deșeurilor de ambalaje ce nu au fost prestate în realitate.

Cu toate acestea, este ilogic, având în vedere că au apărut în spațiul public mesaje concrete prin care o angajată a Asociației Environ recunoștea unui administrator de firmă: „ați făcut (n.r șmecherii) împreună”, cu referire directă la președintele Răzvan Ziemba. Puteți(re)citi materialul aici.

După dezvăluirile noastre, reprezentanții Environ au schimbat datele de contact afișate pe site.
Anchetatorii spun că sumele de bani obținute din această activitate erau ulterior retrase în numerar de către membrii grupului.
În această modalitate, membrii acestui grup infracțional au creat un prejudiciu statului român, prin Administrația Fondului pentru Mediu, în valoare de 14.532.220 lei.

Inculpații au cântat: „Vine Poliția și îmi ia toată marfa!”. Poliția a venit și chiar a confiscat bunuri

Înainte ca reprezentanții DIICOT să intre în casele lor la răsărit, inculpații se postau pe rețelele de socializare în timp ce cântau cunoscuta melodie a trupei Verdikt „Vine Poliția”. Hazul a adus, de fapt, necaz. Poliția a venit și a confiscat  179.000 lei, 11.000 euro, 1.000 de lire, instalații de minat criptomonede și bijuterii, au anunțat oficialii DIICOT.

Banii confiscați de la clanurile de romi din Stehaia, specializate în afaceri ilegale cu deșeuri

Doi dintre inculpați au formulat deja contestație împotriva arestării preventive. În dosar sunt 26 de martori, însă ancheta penală nu este finalizată, iar calitatea lor procesuală se poate schimba, în funcție de cum decurge ancheta. În urmă cu câteva luni, unuia dintre martori i-a fost turnată făină pe mașină, de către un administrator de firmă care susține că a fost păgubit prin aceste afaceri ilegale. A postat totul pe rețelele de socializare. Pe toată durata procesului penal, inculpații nu au voie să ia legătura cu martorii. Supraveherea lor este continuă și sub toate formele prevăzute de lege.

Deși România este codașă la reciclat, la prejudicierea statului prin afaceri ilegale cu deșeuri rămâne campioană.

Citiți și: Mafia deșeurilor a dat în clocot

Unde ajung ambalajele, sticla, pet-urile. Cum devine o responsabilitate pentru mediu o activitate bănoasă

Articolul precedentConflictul din regiunile separatiste continuă. Un soldat ucrainean a fost ucis într-un bombardament
Articolul următorRomânia și intrarea în Schengen. Ministrul Bogdan Aurescu a făcut anunțul așteptat de români
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”