Sursa foto: Adevărul

Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că sâmbătă dimineață, un militar din armata ucraineană a fost ucis într-un bombardament realizat de separatiștii proruși. Conflictul devine de la o zi la alta mai tensionat, iar Rusia a ordonat primirea civililor care fug din cauza atacurilor din ultimele zile.

Cu toate acestea, Statele Unite au precizat că evacuarea regiunilor separatiste reprezintă o „manevră cinică” a Moscovei. Mai mult, spionajul militar ucrainean e de părere că serviciile ruse au minat zeci de obiective de infrastructură din Donețk cu scopul de a le arunca în aer.

De asemenea, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un gazoduct ar fi explodat într-un oraș din Lugansk, informează Digi24.

Rusia se pregătește de război, Occidentul caută o cale diplomatică pentru detensionarea situației din Est

La comanda președintelui autoproclamatei Republici Separatiste din Donețk, bărbații cu vârste între 18 și 55 de ani au fost mobilizați pentru a lupta împotriva armatei ucrainene.

„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală”, a declarat Denis Puşilin în urmă cu o zi.

Armata ucraineană acuză pe separatiștii proruși că au încălcat armistițiul de 12 ori sâmbătă și de 66 de ori în ultimele 24 de ore. Aceștia au deschis focul asupra a 20 de așezări, iar militarii ucraineni susțin că s-a folosit artileria grea, interzisă prin acordurile semnate la Minsk.

Guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, a declarat stare de urgență din cauza refugiaților din estul Ucrainei, unde autoritățile din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au ordonat evacuarea civililor.

„Ţinând cont de creşterea numărului de persoane care sosesc, considerăm că este cazul să introducem starea de urgenţă”, a declarat guvernatorul regiunii Rostov, scrie Agerpres.

Sâmbătă dimineață au fost evacuați aproape 7.000 de oameni, iar autoritățile din Lugansk au anunțat că alte 10.000 sunt gata de plecare. Rusia a pregătit peste 150 de autovehicule pentru primirea refugiaților din Ucraina și peste 400 de persoane.

Vladimir Putin a anunțat că fiecare refugiat va primi o masă caldă, îngriji medicale și suma de 10.000 de ruble (circa 114 euro).

Rusia pregătește condiții de cazare pentru cei evacuați din Donbas

Articolul precedentClaudiu Târziu: „Un frate, încercînd să mă complimenteze, m-a jignit de moarte”
Articolul următorProcurorii au dat năvală la clanurile din Strehaia, „specializate în reciclarea ambalajelor”. Printre arestați nu se află (momentan) niciun reprezentant al organizațiilor de transfer. Cine poartă cătușe
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.