Sursă foto: Europa FM
Sursă foto: Europa FM

În cursul acestei săptămâni, Bucureștiul a înregistrat valori uriașe de poluare.

În aceste condiţii, Primăria Generală a anunţat că o serie de controale au fost efectuate la marginea Capitalei, cu scopul de a stabili sursele poluării.

Pe parcursul controalelor efectuate, inspectorii au descoperit numeroase zone şi terenuri pe care erau depozitate și arse ilegal cantități mari de deșeuri toxice. Este vorba, în special, de cauciucuri, cabluri electrice, dar și resturi provenite de la dezmembrări auto.

Se încearcă identificarea persoanelor responsabile pentru arderile ilegale

Autoritățile încearcă acum să-i identifice și pe autori. Inspectorii spun că aceste terenuri se află în zone nepopulate, iar accesul se face pe drumuri neasfaltate, aproape impracticabile.

Polițiștii locali spun că arderile au loc mai ales noaptea, pentru a face imposibilă depistarea făptașilor. Pe 16 februarie, în Capitală, stațiile care măsoară calitatea aerului au arătat depășiri de peste cinci ori ale limitelor maxime admise.

Deșeurile toxice arse provoacă boli grave, dacă ajung în organism

Bucureștenii sunt sfătuiți ca în zilele în care resimt un miros irespirabil să evite activitățile în aer liber.

Particulele fine de praf ajung în plămâni și, în timp, provoacă boli respiratorii, cardio-vasculare și chiar cancer.

Dacă ne-am fi uitat la prima oră vedeam pâclă cenușiu închis. Vorbim de particule provenite din arderi.

Există un proiect legislativ la Parlament. A obținut avizare, privind arderile ilegale, depozitări ca fiind infracțiuni, iar răspunsul lui Barna (ministrul Mediului, Tanczos Barna – n.r.) e că nu înțelege termenul de incendiere și că nu dă aviz favorabil acestui proiect legislativ care modifică OUG 195, ca arderile ilegale să fie considerate infracțiuni. Cumva s-a dat undă liberă către infracționalitate de mediu și arderi ilegale”, a declarat, în cursul acestei săptămâni, Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu.

Articolul precedentCristian Diaconescu este istorie. PMP și-a ales un nou președinte
Articolul următorVasile Dîncu, în conflict cu limba engleză. Ce mesaj a transmis oficialilor de la Bruxelles
Jurnalist full-time / Pesimist part-time