Lovituri de stat, restricții impuse din cauza pandemiei de coronavirus, încălcarea drepturilor și libertăților în mai multe state, toate acestea au dus în 2021 la un declin abrupt al democrației mondiale, iar lucrurile nu se îmbunătățesc.
Potrivit celei mai recente ediții a Indicelui Democrației alcătuit de Economist Intelligence Unit, doar 6,4% din populația lumii se poate bucura de o democrație deplină, scorul global ajungând la un nou minim istoric de 5,28 din 10.
Sondajul evaluează starea democrației în 167 de țări, având la bază cinci măsuri: libertățile civile, procesul electoral, modul de funcționare a guvernului, participarea politică și cultura democratică.
Covid-19 a adus restricții și carantinare pe perioade lungi, libertățile civile fiind suspendate și în cele mai democratice țări. Cu toate acestea, majoritatea cetățenilor au respectat măsurile impuse de autorități și au acceptat o extindere a puterii statului.
După un an de pandemie au avut loc ieșiri în stradă împotriva vaccinării și măsurilor impuse
La nici o lună de la apariția pe piață a vaccinurilor împotriva Covid-19, în aproape 90 de țări au avut loc demonstrații anti-restricții și anti-vaccinare, iar manifestațiile au continuat tot anul, în ciuda recomandărilor autorităților de a evita aglomerațiile.
Cu toate acestea, printre cele mai democratice țări din lume se numără țările nordice, iar la polul opus se află Myanmar, Afganistan și Coreea de Nord.
Democrația a avut puternic de suferit, în special, în America Latină, înregistrând cea mai mare scădere în 2021. Totodată, în aproape toate țările din Africa, libertățile individului sunt sub asediu, iar loviturile de stat ce au avut loc în ultima perioadă demonstrează cât de puternice au rămas sistemele autoritare, în special după decolonizare.
Potrivit raportului, democrația va avea de suferit și în 2022, cel mai bun exemplu fiind scăderea scorului indicelui Canadei, unde un număr considerabil din populație își dorește o întoarcere la alternativele nedemocratice.
Țara noastră a fost inclusă în categoria democrațiilor defectuase, fiind pe locul 61, cu un scor de 6,43 din 10. De asemenea, Republica Moldova s-a clasat pe 69, cu scorul de 6,10.