Actualul președinte al PSD a criticat astăzi lipsa de reacție a Guvernului în problema minerilor din Vale Jiului, care s-au trezit că nu li se plătesc salariile, astfel că au protestat, inclusiv în subteran. Iar Marcel Ciolacu pare lămurit în privința solicitărilor pe care le au minerii, după un dialog pe care l-a avut cu aceștia. Așa că și-ar dori ca cei cu putere de decizie să facă ceva, mai precis să aplice un act normativ din 2019.

Azi, peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune Lupeni, Vulcan şi Livezeni au protestat în faţa sediului administrativ al Minei Lupeni, nemulţumiţi că plata drepturilor băneşti pe luna ianuarie este întârziată, iar două schimburi de la minele Vulcan şi Livezeni s-au solidarizat cu protestatarii și au rămas în subteran.

Ciolacu a fost mai rapid totuși în reacții pe Facebook decât ministrul Economiei, care tocmai ce a anunțat că are soluții după mai multe întâlniri cu reprezentanții sindicatului, în problemă fiind implicat însuși premierul Florin Cîțu, care a reușit să participe la o rundă de discuții.

Am vorbit mai devreme cu cei din Valea Jiului și am văzut care este starea de spirit a oamenilor. Minerii de la Lupeni, alături de cei din Vulcan și Livezeni, nu cer măriri de salarii, ci doar plata muncii lor. E dreptul lor și sunt alături de ei!
Acești oameni nu trebuie umiliți, ei vor doar dialog și să fie tratați cu demnitate și respect pentru munca lor.
În 2019, Guvernul PSD a dat OUG 60, care asigura supraviețuirea mineritului în Valea Jiului și locurile de muncă pentru mii de familii. Actualii guvernanți nu fac nimic în afară de a tăia și distruge
”, avertiza însă Ciolacu până ca Virgil Popescu să anunțe ce soluții au fost găsite.

Potrivit ministrului Popescu, problemele pe termen scurt vor fi rezolvate cu ajutorul unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Legii 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență. Actul va fi publicat în această seară în Monitorul Oficial și vor fi acoperite plățile salariilor pentru următoarele 3 luni.

Așa cum am mai spus, am început deja să punem în aplicare o soluție pentru a rezolva problemele de la CEH, dar rezultatele nu se vor vedea peste noapte. Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic. Totodată, prin Fondul de Modernizare, vom putea face trecerea graduală, de la producția pe cărbune la energie curată. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit”, a precizat ministrul Economiei.

Articolul precedentAngajații ISU Dobrogea vor fi reinstruiți
Articolul următorDNA anchetează lărgirea plajelor din Constanța. Dosar penal în rem