Mihail Vlasov, cândva președinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, acum aproape un condamnat de drept comun după ce a prejudiciat statul cu zeci de milioane de lei, este liber din nou, grație unei hotărâri pronunțate de Tribunalul Vaslui.
După ce în noiembrie 2021 Judecătoria Vaslui i-a respins cererea de liberare condiționată și a considerat că Vlasov poate face o solicitare similară abia peste jumătate de an, la tribunal soluția a fost diametral opusă.
Din punctul de vedere al judecătorului de la Judecătoria Vaslui, fostul președinte al CCIR nu a dat dovezi suficiente că a înțeles greșelile sale atunci când a încălcat legea, dar, mai ales, instanța a avut în vedere faptul că Vlasov nu a făcut niciun demers real pentru a achita prejudiciul reținut în ultima sentință de condamnare.
Vlasov era în executarea unei pedepse de 8 ani închisoare, definitivă în noiembrie 2020 la Înalta Curte de Casație și Justiție, în condițiile în care în noiembrie 2017 fusese liberat condiționat din executarea unei alte pedepse, de 5 ani și 8 luni închisoare. În cererea de liberare condiționată, acesta a arătat că acum are 78 de ani, are și boli cronice, inclusiv o recomandare de la doctor de a se opera. În plus, acesta a apelat și la latura sensibilă a judecătorului, povestind că, în perioada august – septembrie 2020, a fost internat împreună cu soția sa în spitalul din Iași, cu diagnosticul de Covid, iar după 40 zile de tratament soția sa a decedat și nu a avut posibilitatea să participe la înmormântare și nici să meargă la mormânt pentru că se afla în izolare, iar ulterior, în noiembrie acel an, a fost condamnat definitiv și s-a prezentat pentru a fi încarcerat.
Ulterior, în instanță, și Comisia de liberări condiționate din cadrul Penitenciarului Vaslui a înaintat propunerea de liberare condiționată a lui Vlasov, pe considerentul că a avut un comportament corespunzător. Tot în instanță s-au făcut și calcule: pedeapsa condamnatului Vlasov urmează să expire la termen în iulie 2025, însă acesta deja îndeplinea fracția – din cele 1.461 de zile închisoare necesare, în noiembrie 2021 avea 1.692 zile câștigate și executate. Însă la Judecătoria Vaslui nu a contat doar fracția, ci s-a analizat în detaliu fiecare condiție, inclusiv vizavi de atitudinea condamnatului.
Astfel, a fost analizată și evaluarea psihologică a lui Vlasov, din care reieșise că acesta se consideră nedreptățit juridic, ceea ce însemna, în opinia instanței, că starea se află „în contradicție cu afirmațiile de acceptare a pedepselor și deciziilor instanțelor de judecată”. Analiza a fost de altfel mult mai amplă, până s-a ajuns …la bani mărunți. Mărunți într-adevăr, dat fiind că s-a concluzionat că Vlasov nu a achitat din proprie inițiativă, în ultimul an, decât… 85 de lei!
Vlasov motivase că acestea i-au fost posibilitățile, mai ales că are o poprire pe conturi, iar din drepturile de pensie i se reține lunar suma de 2.622 lei. Chiar și așa, instanța a observat că Vlasov are inclusiv sprijin financiar din partea familiei în penitenciar, având rulaj lunar de 2.400-2.600 de lei, astfel că s-a considerat că acesta putea totuși să achite ceva mai mult.
De aici, cererea îi fusese respinsă. Până azi, când Tribunalul Vaslui a decis să îl pună în libertate: „admite contestația formulată de condamnatul VLASOV MIHAIL, deţinut în prezent în Penitenciarul Vaslui, anterior executării integrale a pedepsei de 8 ani închisoare, împotriva sentinţei Judecătoriei Vaslui, pe care o desființează în parte, Rejudecând cauza: Admite cererea şi propunerea, având ca obiect liberare condiţionată, privind pe condamnatul VLASOV MIHAIL.
Dispune liberarea condiţionată a condamnatului VLASOV MIHAIL, deţinut în prezent în Penitenciarul Vaslui, anterior executării integrale a pedepsei de 8 ani închisoare. Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat. VLASOV MIHAIL se va supune următoarelor măsuri de supraveghere pe o perioadă egală cu o treime din durata termenului de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Iaşi, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Impune condamnatului VLASOV MIHAIL obligaţia de a nu părăsi teritoriul României, pe toată durata termenului de supraveghere. Pune în vedere condamnatului dispoziţiile art.100 alin.5 şi art.104 al.2 Cod penal referitoare la conduita sa viitoare şi consecinţele la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere. Definitivă”.
De menționat că Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în mai multe dosare, pentru trafic de influenţă, şantaj, dare de mită, folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii unor foloase, în formă continuată, delapidare în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Acesta a fost chiar prins în flagrant luând mită 200.000 de euro de la un om de afaceri, a fost condamnat, iar mai apoi a primit o altă condamnare.
În august 2018, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat din nou pe fostul președinte CCIR la 9 ani şi 10 luni închisoare, însă în noiembrie 2020 sentinţa a fost redusă la 8 ani de către Instanţa Supremă. Prejudiciul despre care se făcea vorbire era de peste 60 de milioane de lei, adică în jur de 12 milioane de euro.