Alexandru Rafila recunoaște că România traversează o criză de personal în sistemul medical.
Această lipsa de personal continuă să afecteze semnificativ sistemul sanitar de stat, iar una dintre soluțiile propuse de ministru ar reprezenta-o strategia de resurse umane în sănătate.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că problema crizei de personal din spitale poate fi rezolvată printr-o strategie a resurselor umane specializate, care să includă colaborarea cu universităţile de medicină, anunță Agerpres.
Lipsa cadrelor medicale din spitalele românești se poate rezolva printr-o colaborare cu unităţile şi facultăţile de medicină
Acesta a declarat că soluţiile de moment sunt soluţii pe care statul le introduce în momentul în care există o urgenţă majoră de sănătate publică, cum este pandemia.
”Dar criza din spitale se poate face dacă avem o strategie de resurse umane în sănătate. Staţi puţin, că abia am venit la Ministerul Sănătăţii. Sigur, avem o strategie cadru, dacă vreţi, să lucrăm împreună cu unităţile şi facultăţile de medicină. Dacă vom lucra împreună cu acestea, vom avea oameni bine pregătiţi”, a spus ministrul.
Rafila: ”Trebuie să schimbăm situația medicilor de familie. Mulți dintre ei sunt trecuți de 50 de ani”
Rafila este de părere că fenomenul migrării specialiştilor din sănătate a încetinit. Cu toate acestea, România se confruntă cu o reală criză în ceea ce privește numărul medicilor de familie.
Unul dintre motive este înaintarea în vârstă, mulți medici de familie fiind trecuţi de 50 de ani.
”Trebuie să facem cumva să schimbăm situaţia medicinii de familie, pentru că în momentul de faţă medicii de familie au o medie de vârstă foarte înaintată, de peste 50 de ani. Lucrul acesta va duce, în anii următori, la o criză de medici pentru asistenţa medicală primară„, a afirmat ministrul Sănătăţii.