Conducerea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc(ONJN) a precizat, la solicitarea noastră, că „nu a fost informată” oficial de DNA cu privire la o plângere în care este acuzată de trafic de influență și abuz în serviciu.

Trei companii românești susțin că au fost scoase în mod abuziv de pe piață și au favorizat o firmă spaniolă la care actualul director de cabinet al președintelui ONJN, Dan Ghiță, a lucrat. Miza este uriașă: în joc sunt milioane de euro pentru verificarea aparatelor de joc(n.r. păcănele)

În ședința de luni, 15 noiembrie, Comitetul de Supraveghere a ONJN a admis plângerea celor trei firme românești care s-au trezit cu activitatea suspendată. Cu toate acestea, inițiatorul plângerii penale înregistrată la DNA, Alexandru Voinea, susține că nu va renunța la acest demers juridic.

Cu siguranță îmi voi susține plângerea penală. Trebuie recuperat prejudiciul, inclusiv cel de imagine”, a explicat Alexandru Voinea, administrator SC Regio Metro Cert SRL, pentru Ziarul de Investigații.

„Consiliul Concurenței ar fi trebuit să se autosesizeze”. Cine verifică aparatele de joc din România

Întrebat dacă va sesiza și Consiliul Concurenței, instituție abilitată să verifice practici comerciale nelegale, Voinea spune că ia în calcul și această variantă, deși unul dintre membrii Comitetului de Supraveghere ONJN este din partea acestei instituții: „Ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu”, ne-a precizat administratorul firmei mai sus amintite.

Din partea Consiliului Concurenței, în Comitetul pentru Supraveghere a ONJN, este Adrian Stelian Comănescu.

Cele trei firme românești, SC Regio Metro Cert SRLSC Metron Serv SRL și SC BBSC Communication Systems SRL au reclamat la DNA modul în care deciziile ONJN au fost luate pentru verificarea aparatelor de joc, astfel încât doar o companie( BMM Testlabs) spaniolă se încadreze. Este vorba despre două acreditări(ISO 17020 și 17025) care permit firmelor să facă verificări minime tehnice ale aparatelor de joc, verificate până nu demult doar de Serviciul de Metrologie. Potrivit surselor noastre autorizate, firma spaniolă BMM Testlabs deține aceste acreditări doar pentru teritoriul Spaniei, nu și al României.

ONJN: „Presiune psihică și morală”. NU a răspuns punctual întrebărilor Ziarului de Investigații

ONJN nu a răspuns punctual întrebărilor Ziarului de Investigații. Ne-a condus la un comunicat de presă în care susține că instituția are parte de „presiune psihică și morală” din partea celor trei companii românești de metrologie.(n.r. tautologia le aparține oficialilor ONJN-alăturare de cuvinte cu același sens). Concret, am solicitat să ni se comunice care au fost criteriile care au stat la baza adoptării acestor acreditări pentru firmele românești și ce legătură are Dan Ghiță cu firma spaniolă BMM Testlabs. La aceste întrebări nu ni s-a răspuns punctual.

În urmă cu trei ani, Dan Ghiță detalia exact cum i-a ajutat pe spanioli să devină membri ai Asociației

Cunoșteam BMM de câțiva ani și am admirat mereu această companie. Când au început să ofere servicii clienților iGaming români, i-am prezentat lui Rombet și au devenit rapid membri. Curând după aceea am început să discutăm despe posibilitatea BMM de a intra pe piața “land-based” a jocurilor de noroc prin înființarea unui laborator de testare complet în București și am fost încântat când BMM mi-a cerut să ajut la înființarea și gestionarea acestui laborator. Lucrez foarte strâns cu conducerea europeană a BMM pentru a se asigura că BMM se poate transforma într-un laborator de testare de top în România” , declara Dan Ghiță, în 2018, când avea calitatea de Operating Partner al BMM Testlabs.

Ce vor verifica procurorii DNA

Ghiță a început să lucreze la ONJN pe finalul lui aprilie 2021, iar în septembrie 2021 era luată decizia suspendării activității celor trei firme românești pe motivul că nu dețin noi standard tehnice care au devenit obligatorii prin Ordine ale Președintelui ONJN, deci acte de reglementare emise prealabil tot de ONJN.

Prin urmare, presupusele abuz în serviciu și trafic de influență invocate în plângerea penală vizează în primul rând legăturile lui Dan Ghiță cu BMM Testlabs și mai ales dacă acestea s-au perpetuat și după numirea sa la ONJN. Mai mult, tot înainte de numirea la ONJN, Dan Ghiță a condus, ca președinte, și Rombet, una dintre asociațiile organizatorilor de jocuri de noroc din România.

Compania spaniolă este membră Rombet, condusă de Dan Ghiță până la numirea la ONJN. Nu a putut fi contactată până la postarea acestei informații.

Citește și: Bătaie pe banii românilor pierduți la păcănele

Articolul precedentExplozie la Uzina Mecanică Băbeni. Patru persoane au decedat, alte patru se află în stare gravă
Articolul următorAfaceristul Nicolae Badea, acuzat de fraudarea fondurilor europene: ar fi obținut pe nedrept suma de 206.089 lei
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”