Se conturează un scandal de proporții în piața jocurilor de noroc din România, dat fiind că se adună plângerile penale în dreptul președintelui ONJN și al directorului de cabinet al acestuia. După ce una dintre firmele de metrologie licențiate pe domeniul jocurilor de noroc, SC Regio Metro Cert SRL, a depus zilele trecute, la DNA, o sesizare penală împotriva a 11 persoane din conducerea Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), încă o firmă s-a adresat procurorilor anticorupție cu o plângere similară, reținând abuzul în serviciu și traficul de influență în dreptul șefilor ONJN.

Cătălin Popescu: „Procurorii vor descoperi care este adevăratul substrat al suspendării activității firmelor de metrologie românești”

Reprezentanții SC Regio Metro Cert SRL își pun speranța în Justiție și vor ca procurorii să identifice adevăratele motive pentru care au stat la baza suspendării firmelor de metrologie românești.

Apreciez că procurorii vor descoperi care este adevăratul substrat al suspendării activității firmelor de metrologie românești. Să îi lasăm să își facă treaba!”, a declarat Cătălin Popescu, Director al Departamentului de jocuri de noroc al SC Metron Serv SRL

Cine decide pentru ONJN și de ce elimină firmele românești

„Sunt lucruri de anchetat și de clarificat în zona penală la ONJN. Ce este clar, deocamdată, este că principalul beneficiar al deciziei ONJN de a ne scoate din piață este tocmai compania pentru care a lucrat până de curând seful de cabinet! Acest fapt spune multe”, s-a exprimat Alexandru Voinea, administrator SC Regio Metro Cert SRL

Au fost eliminați competitorii autohtoni. Care e miza ONJN

Începând cu președintele ONJN, 11 persoane din această autoritate de stat sunt vizate de suspiciunea de a fi ajutat o firmă spaniolă, BMM Testlabs, să pună mâna pe o piață de milioane de euro. Mai exact, aproximativ 10 milioane de euro, considerând că aceste verificări sunt obligatorii în vederea autorizării aparatelor, că acestea se fac cu firme de metrologie licențiate la ONJN, că prețul este de câteva zeci de euro per aparat și că în România sunt operate circa 60000 de “păcănele” în prezent.

Cum s-a întâmplat asta? Prin a lua, în Comitetul de Supraveghere al ONJN, decizia suspendării activității principalilor concurenți în România ai BMM, respectiv 3 companii cu capital autohton: SC Regio Metro Cert SRL, SC Metron Serv SRL și SC BBSC Communication Systems SRL. Acestea s-au văzut eliminate din piață.

În centrul acțiunii apare persoana lui Dan Ghiță, director de cabinet al președintelui ONJN. Astfel, concidența face ca, proaspăt cooptat în staff-ul președintelui Alin Teodor, Ghiță să fi „descins” la ONJN din postura de Operating Partner al BMM, practic managerul pe România al firmei spaniole.

Cum a ajutat Dan Ghiță firma spaniolă BMM

În urmă cu trei ani, Dan Ghiță detalia exact cum i-a ajutat pe spanioli să devină membri ai Asociației Rombet.

Cunoșteam BMM de câțiva ani și am admirat mereu această companie. Când au început să ofere servicii clienților iGaming români, i-am prezentat lui Rombet și au devenit rapid membri. Curând după aceea am început să discutăm despe posibilitatea BMM de a intra pe piața “land-based” a jocurilor de noroc prin înființarea unui laborator de testare complet în București și am fost încântat când BMM mi-a cerut să ajut la înființarea și gestionarea acestui laborator. Lucrez foarte strâns cu conducerea europeană a BMM pentru a se asigura că BMM se poate transforma într-un laborator de testare de top în România” , declara Dan Ghiță, în 2018, când avea calitatea de Operating Partner al BMM Testlabs.

De altfel, asocierea lui Dan Ghiță cu firma spaniolă BMM se reflectă în apariția mai multor materiale publicitare, care pot fi accesate aici și aici.

ONJN decide în mod special pentru firma spaniolă(?)

Ghiță era numit la ONJN pe finalul lui aprilie 2021, iar în septembrie 2021 era luată decizia suspendării activității celor trei firme românești pe motivul că nu dețin noi standard tehnice care au devenit obligatorii prin Ordine ale Președintelui ONJN, deci acte de reglementare emise prealabil tot de ONJN.

Astfel, presupusele abuz în serviciu și trafic de influență invocate în plângerea penală vizează în primul rând legăturile lui Dan Ghiță cu BMM Testlabs și mai ales dacă acestea s-au perpetuat și după numirea sa la ONJN. Mai mult, tot înainte de numirea la ONJN, Dan Ghiță a condus, ca președinte, și Rombet, una dintre asociațiile organizatorilor de jocuri de noroc din România.

Din această postură a participat până în pragul numirii sale la ONJN la întâlniri de lucru ale mediului privat cu conducerea autorității de stat. În acestea a militat concret și nedisimulat pentru emiterea Ordinelor de Președinte ONJN în forma folosită ulterior ca justificare pentru suspendarea celor trei companii concurente ale BMM în România. BMM Test Labs era și atunci și este în continuare unul dintre membrii asociației Rombet, spun reprezentanții SC Metron Serv SRL

BMM TEST LABS ESTE MEMBRU ROMBET, ASOCIAȚIE CONDUSĂ DE DAN GHIȚĂ PĂNĂ LA NUMIREA LA ONJN

Și experiențele anterioare ale lui Dan Ghiță ca funcționar public s-au încheiat cu „cântec”. Astfel, numit în iulie 2012 ca Director General al CN “Loteria Română”, Ghiță avea să fie demis doar opt luni mai târziu de către ministrul finanțelor de atunci, Daniel Chițoiu, pentru “management defectuos”, după cum își argumenta la acel moment decizia chiar ministrul.

Ghiță era în acea perioadă, indicat de mass media drept “om al lui Remus Truică”(n.r potent om de afaceri, în prezent, condamnat cu executare)

Miza celui din urmă, prin a determina numirea lui Ghiță la Loterie, părea a fi faptul că, în octombrie 2013, expira contractul de multe milioane de euro cu firma grecească Intralot, cea care furnizase timp de zece ani sistemul de videoloterie al Loteriei Române.

Până la postarea acestei informații, Dan Ghiță și Alin Teodor(reprezentanții ONJN) nu au putut fi contactați, însă, Ziarul de Investigații va reveni cu un punct de vedere al celor doi oficiali.

Articolul precedentValeriu Gheorghiță crede că valul 4 va crește iar în intensitate
Articolul următorColegiul Medicilor, după tragedia de la Ploiești: „Trebuie oprită această „pandemie” de incendii”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”