În cadrul unei conferințe de presă, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a precizat că 2,55 de milioane de tone de hrană, cea mai mare parte fiind de mâncare gătită, fructe și legume, ajung să fie aruncate în fiecare an la gunoi.
Mai mult, la nivel european, 20 % dintre alimentele produse sunt irosite. Cu alte cuvinte, un român ajunge să arunce la tomberon aproape 130 kg, dintre care 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume şi 1% carne. Conform datelor MADR, cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban. În comunitățile rurale, resturile de alimente sunt valorificate în mod tradițional.
„Costurile asociate risipei de alimente sunt de cel puţin două feluri: costuri economice şi costuri de mediu. Donarea de alimente ar trebui încurajată şi va rămâne permanent un factor esenţial de reducere a risipei alimentare”, a mai afirmat Drăgan, informează g4media.
Ce soluții ar exista pentru diminuarea irosirii milioanelor de tone de hrană
MADR finanțează, în prezent, mai multe proiecte ce vizează reducerea risipei alimentare și a gazelor cu efect de seră.
„Ministerul Agriculturii gestionează Legea 2017/2016 privind reducerea risipei alimentare şi vine cu politici de rotire a culturilor în aşa fel încât să promovăm plante care înmagazinează gazele cu efect de seră. Ministerul finanţează cinci proiecte care au ca temă reducerea risipei alimentare şi reducerea gazelor cu efect de seră, promovează strategia pentru o economie circulară în aşa fel încât să folosim tot ceea ce producem şi cu un consum de energie al planetei mult mai mic (…)”, a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii, conform sursei citate.
Pe 16 octombrie, în fiecare an este celebrată Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare. Conform unui studiu al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, produsele de panificaţie şi mâncărurile pregătite acasă sunt cele care au cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor.
Românii cheltuie aproape 40 % din venituri pe mâncare și aruncă între 33 și 55 % din aceasta în gunoi. Dacă pentru 2020, nivelul mediu al risipei în rândul românilor a scăzut la 6,5 %, până în 2030, conform studiului, se va atinge obiectivul de reducere cu 50 % a risipei alimentare.
Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a participat la evenimentul cu tema „One Home, One Planet 2021”,organizat de retailerul de mobilă Ikea.