România devine țara copiilor cu copii, țara în care educația sexuală scandalizează pudibonzii și țara în care încă se râde la cuvinte ca sex, menstruație sau prezervativ.
Mai mult, educația sexuală devine motiv de dispută între politicieni, motiv de proteste creștinești, iar Biserica Ortodoxă se arată scandalizată, etichetând informația ca ”atentat asupra inocenței copiilor”.
Primul copil născut în România, în primele ore după miezul nopții, are o mamă adolescentă, în vârstă de 15 ani
Nu este un caz singular, nu este nici accident și nici o pură întâmplare.
Aproximativ 700 de fete sub 15 ani devin mame în fiecare an, conform unei statistici citite la tribuna Parlamentului de senatorul USR PLUS, Irineu Darău. Și încă o statistică: un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană trăiesc în România.
Un studiu realizat de UNICEF împreună cu Asociația SAMAS arată că România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, la rata de naștere în rândul mamelor adolescente.
România, țara cu cea mai tânără bunică din lume, de doar 23 de ani
Politicienii nu pricep noțiunea de educație sexuală, dar folosesc termeni pompoși pentru a dezinforma.
În viziunea lui Titus Corlățean, informațiile despre sexualitate se traduc ca ”mizerii neomarxiste”.
Amestecând merele cu perele, Lucian Romașcanu consideră că mai bine ne-am gândi la creșterea alocațiilor, iar Mircea Dăneasa de la AUR e de părere că sexul ar duce la atrofierea creierului, pentru că ”Atunci când sinapsele sexuale se dezvoltă, creierul omului nu mai este apt pentru studiu”.
Și nu e tot. PNL și UDMR preferă tăcerea și o atitudine mai neutră decât Elveția, în timp ce Klaus Iohannis continuă să ceară reexaminarea legii în care Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu cel de „educație sanitară”. Singura formaţiune de acord cu solicitările preşedintelui este USR PLUS.
”Avem cel mai mare număr de mame minore din Europa. Avem cel mai mare număr de tineri infectați cu HIV din Europa. Avem cea mai tânără bunică din lume, de doar 23 de ani, cea mai mare incidență de cancer de col uterin. Aproximativ 700 de femei sub 15 ani, în fiecare an, devin mame”, a arătat, de la tribuna Senatului, senatorul USR PLUS Irinel Darău.
Facebook: o altă tribună la care se discută despre educația sexuală: ”Dacă îmi vii cu burta la gură, te omor!”
Păreri pro, păreri contra, oameni influenți, oameni care contrazic oamenii influenți, oameni care se amuză, oameni care vor o schimbare: Emeric Imre sau Narcisa Suciu consideră natural ca adolescenții să fie informați.
Într-un interviu acordat zilele trecute pentru Libertatea, cântăreața a explicat că, în Finlanda, sunt ore în care se discută despre lucruri absolut normale. Fetele sunt învățate despre ciclul menstrual, cum să aibă grijă de igiena intimă, băieții sunt învățați că „nu înseamnă nu”. Băieții învață că trebuie să le protejeze pe fete, nu să le abuzeze.
Educația sexuală în România:
– Dacă îmi vii cu burta la gură, te omor!
– Dacă îmi vii acasă cu una umflată, te omor!
– Ce bine că am băiat și nu fată!
– Ce te sperii așa, proasto, decât îți curge niște sânge.
– Pe vremea mea avortam cu un umeraș, nu în spital, așa ca tine!
– Tu nu știai că nu are voie să te atingă acolo?!?!
”Educația sexuală înseamnă să previi o situație stânjenitoare, un viol și o sarcină nedorită”
- Educația sexuală ar trebui predată în școli, cum se predă și religia. Dacă vrei mergi, dacă nu vrei nu mergi, simplu.
- Educația sexuală trebuie predată de psihologi, doctori sau și una și alta.
- Educația sexuală trebuie explicată în funcție de vârstă”.
”Patru avorturi. Atâtea am făcut eu. Primul, la vârstă de 16 ani. Ultimul, la 18”
Manifest pentru educație sexuală: ”Doamnelor și domnilor parlamentari, educația sexuală nu înseamnă sex”
În data de 13 iunie, Marcel Bartic a publicat un manifest, precizând că, în acest moment, în România există 18000 de adolescente care au rămas însărcinate. Mai mult, Bartic a arătat că unul din patru tineri a contractat o boală cu transmitere sexuală și avem cea mai mare incidență și mortalitate din cauza cancerului de col uterin din Uniunea Europeană.
În manifest, Bartic a mai explicat și faptul că educația sexuală referă la noțiuni biologice și de cunoaștere a propriului corp, informații legate de contracepție și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, la media online și sexualitate, consimțământul actului sexual, abuzuri și violență sexuală, violență domestică, orientare sexuală, iubire, căsnicie și parteneriat.
”Educația sexuală nu înseamnă sex.
Educația sexuală, iertați-mă, tot repet sintagma ca să vedeți că nu mușcă, se referă la noțiuni biologice și de cunoaștere a propriului corp. Se referă la informații legate de contracepție și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.
Fetele vor ști sa se ferească de prietenii făcuți pe Instagram sau TikTok care le cer poze nud. Vor ști să recunoască un abuz chiar și atunci când acesta are loc acasă. În familie.
Faptul că un copil este conștient de pericolele la care se poate expune nu îi anulează valorile și principiile transmise în familie. Îl fac doar mai precaut și mai conștient de un capitol important al vieții lui. Sexualitatea. Atât.
Adevăratul atentat la inocența copiilor este lipsa de cunoaștere”- Marcel Bartic, Manifest pentru educație sexuală.