Chiar dacă pandemia n-a trecut, oamenii din handbal au început să se dezmorțească și să se numere, să vadă câți au mai rămas în picioare și mai ales sănătoși. Sigur, cu toții stau acum cu mâna întinsă la primăriile care le dau viață, și așteaptă noi confirmări financiare pentru sezonul viitor. Doar că și edilii sunt în aceeași poziție, pentru că nici ei nu știu exact ce bani vor mai primi de la stat, ce proiecte mai pot susține, ca să nu mai spunem că primul cuvânt de ordine este legat de alegerile locale!

Probabil că zarurile sunt aruncate în multe localități și vom afla, cât de curând, câte echipe vor fi retrase din competiții, din lipsa finanțărilor. Și-mi aduc aminte că, în 2008, premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu punea pe tapet o problemă extrem de importantă – trecerea bazelor sportive în administrarea primăriilor. Și ca să pară că soluția este una discutată și adânc gândită, cu factori importanți ai sportului, Tăriceanu a spus că problema va fi discutată și cu ministrul Sportului, Octavian Bellu, pentru a găsi soluția juridică.

Și actele au fost făcute repede, iar Autoritatea Națională de Sport (așa se numea atunci) a scăpat de o grea povară și de o mare responsabilitate – sportul românesc! Totul a căzut pe capul primarilor și de-aici au început marile probleme. Pentru că nu tuturor edililor le plăcea sportul, unii doreau handbal, alții baschet sau volei și, în general, acceptau la finanțare proiecte de sporturi individuale, vezi șah, scrimă, patinaj și altele. A fost uimit un primar din capitală care era diferența financiară doar la o masă servită de o echipă de rugby, 15+10 și staff de 5, și un grup restrâns de gimnaste la ritmică și câteva jucătoare de șah, toate la un loc – prețuri total opuse, așa a spus chiar casa de marcat, care a bătut chiar două zerouri în plus, la cei care se joacă cu balonul oval!

Și ca să înțelegem și mai bine, să luăm starea în care ne aflăm acum – pandemia a supt toate rezervele financiare, aproape că nu mai sunt nici bani de salarii, pe la primării, iar echipele de handbal au nevoie să știe pe ce bugete se pot baza în sezonul viitor. Iar edilii ridică din umeri, neștiind ce să răspundă.

Mă refer direct la echipa feminină de handbal AHCM Slobozia, grupare care se află în Liga Florilor și va continua acolo, în conjunctura crizei de coronavirus, care a obligat Federația să înghețe competiția anterioară și să nu mai apeleze la retrogradări. Sunt zvonuri, însă, că cele mai valoroase handbaliste au părăsit echipa, că, deocamdată, nu există un antrenor care să sune adunarea – Gheorghe Covaciu a plecat, iar numele vehiculat este cel al lui Marius Novanc. Surse din primărie ne spun că se fac toate eforturile ca echipa să continue, că se caută noi surse de finanțare, că există voință, dar să vedem dacă există și putință. Până la ședința de Consiliu Local, de săptămâna viitoare, nu putem spune nimic – și, sincer să fiu, eu am încredere că oamenii de sport din oraș, cât și cei din primărie vor afla soluția salvatoare!

Ziarul de Investigații

Articolul precedent„Păcănelele”, noua „distracție” a Guvernului, mai periculoase decât s-ar crede
Articolul următorSpitalul Clinic Colentina, primul spital digitalizat din București