Captură video Facebook/ Maia Sandu
Captură video Facebook/ Maia Sandu

Maia Sandu a susținut, astăzi, 18 mai, un discurs istoric în Parlamentul European.

Aici, președintele Republicii Moldova a cerut ca țării sale să îi fie acordat statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Maia Sandu, în Parlamentul European: ”Știm că nu este o decizie ușoară, dar acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova este decizia cea bună”

Președintele Republicii Moldova a făcut o serie de declarații în plenul Parlamentului European, referindu-se atât la situația țării sale, la aderare la UE, cât și la războiul pornit de Vladimir Putin pe teritoriul Ucrainei.

Maia Sandu a declarat că războiul de pe teritoriul Ucrainei afectează toate statele, iar, prin atacul său, Rusia a dezlănțuit o tragedie fără margini asupra întregului continent european.

Președintele Republicii Moldova: ”Rusia vrea transformarea Ucrainei într-o anexă”

Cu toții putem vedea tragediile prin care trec ucrainenii care i-au pierdut pe cei dragi, care și-au pierdut casele. Cu toții am văzut crimele împotriva ucrainenlor care nu au greșit nimănui. În dimineața zilei de 24 februarie, Moldova s-a trezit într-o altă lume. Ca mulți din țara mea, am auzit și eu, din biroul meu, bombele căzute în Odesa. În câteva ore, autoritățile noastre au început să primească zeci de mii de refugiați care fugeau de brutalitatea acestui război. Acest război trebuie oprit rapid”, a declarat Maia Sandu.

În ceea ce privește apropierea de Uniunea Europeană, președintele a șinut să subliniezer că Guvernul Republicii Moldova, mai mult ca niciodată, și-a luat acest angajament de a reforma instituțiile.

În momentul de față, statul de peste Prut se află pe calea reformării justiției, reușind să elimine multe scheme de corupție.

De asemenea, aceasta a punctat că, deși nu este o decizie ușoară, acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova rămâne decizia cea bună.

”Suntem o țară europeană. Cel puțin o treime dintre noi suntem cetățeni europeni”

Deși există toate aceste provocări, Moldova e hotărâtă să rămână o parte a lumii libere. Valorile UE sunt valorile noastre. În același timp, independența noastră trebuie să aibă o ancoră, iar aceasta este perspectiva clară a aderării la Uniunea Europeană – statutul de țară candidată. Am ales aderarea la UE ca un drum spre libertate, prosperitate și pace. Este un drum pentru care va fi nevoie de multă muncă, dar pe care merită să facem fiecare pas. Cu toții am lucrat din greu, pentru că noi credem în UE. UE este principalul nostru partener de investiții. UE reprezintă pentru noi un proiect de pace”, a precizat Maia Sandu.

În 5 mai, Parlamentul European a votat rezoluţia prin care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE pentru Republica Moldova.

Articolul precedentOmenirea nu este pregătită pentru o nouă pandemie. OMS: „Ne-am afla în mare parte în aceeaşi situaţie ca în 2019”
Articolul următorPercheziții în țară și în Marea Britanie într-un dosar de trafic de minori, act sexual cu un minor și pornografie infantilă
Jurnalist full-time / Pesimist part-time