Înlocuirea Avocatului Poporului este discutată intens din nou, tema fiind de altfel periodic reluată de o parte sau alta a coaliției de guvernare. Aparent, tot ce mai lipsește este un nume, chiar dacă nu au fost făcuți prea mulți pași pentru procedura de revocare din funcție a Renatei Weber.
În condițiile în care înlocuirea actualului Avocat al Poporului a fost temă de campanie, în februarie, liderul PNL Ludovic Orban asigura că este o chestiune de câteva săptămâni. Suntem în mai, despre raportul activității Renatei Weber nu s-a mai auzit, însă partenerii coaliției se gândesc cine ar fi mai potrivit să vină pe funcție.
Potrivit vicepremierului Dan Barna, în acest moment UDMR a propus un nou nume, în condițiile în care liderul acestei formațiuni, Kelemen Hunor, opina că nu este grabă, ci totul trebuie făcut în tihnă. Și din nou, termenul avansat e de câteva săptămâni.
„O să vedem într-o săptămână, maxim două, dar sper să fie săptămâna viitoare, să putem lua o decizie. Într-adevăr, am primit o nouă propunere din partea celor de la UDMR. Nu cunosc persoana respectivă. Asta e informaţia pe care o am: un profesionist în domeniul Dreptului, din Cluj”, a declarat Barna, citat de Agerpres.
Pe da altă parte, ar exista de fapt un soi de concurență. Nu din partea USR PLUS, ci de la PNL, liberalii având la rândul lor pe cineva în vedere pentru această funcție. Potrivit HotNews, liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti, iar persoana avută în vedere de UDMR este tot un profesor universitar, respectiv Gyula Fabian de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj.
Numirea Renatei Weber în funcția de Avocat al Poporului a avut loc în iunie 2019, prin votul Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Renate Weber a fost propunerea ALDE, cu susținerea PSD și, potrivit legii, Avocatul Poporului este numit în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.