Pedeapsă definitivă pentru un instructor autor din Brăila, care și-a depășit „puțin” atribuțiile și a mers mai departe, solicitând bani nu pentru cursuri, ci pentru a garanta obținerea permiselor de conducere.

Curtea de Apel Galați a dispus condamnarea definitivă a acestuia la 2 ani închisoare cu suspendare, dispunându-se confiscarea de la inculpat a sumei de 1.000 de lei – bani primiți pentru a-și trafica influența, menținerea măsurii sechestrului asigurator instituit asupra sumelor de 285 de euro și 4.650 de lei și obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat.

Aceasta în condițiile în care în vara anului trecut, inculpatul, acum condamnat definitiv, era prins în flagrant „în timp ce primea suma de 300 de euro de la o denunțătoare căreia îi promisese că o va ajuta să promoveze proba practică în vederea obținerii permisului de conducere” – precizează Direcția Generală Anticorupție.

La o lună distanță de flagrant, instructorul auto era trimis în judecată, iar în decembrie 2023 a fost pronunțată și prima sentință, la Tribunalul Brăila:

Condamnă pe inculpatul Dârnea Gigi la pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Condamnă pe inculpatul Dârnea Gigi la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 10 luni închisoare la care adaugă un spor de 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv 2 luni, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Chiscani, sau la o unitate şcolară din comuna Chiscani, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

Deduce reţinerea şi arestarea la domiciliu de la 15.06.2023, la zi. Constata încetată de drept măsura preventivă a arestului la domiciliu faţă de inculpatul Dârnea Gigi.

Confiscă de la inculpat suma de 1000 de lei primiţi de la suspecta (…). Menţine măsura sechestrului asigurător instituit asupra sumelor de 285 de euro şi 4.650 de lei aparţinând inculpatului Dârnea Gigi, bani ridicaţi de la inculpat cu ocazia prinderii în flagrant, în vederea confiscării sumei de 1.000 lei şi pentru acoperirea cheltuielilor judiciare către stat. Dispune restituirea sumei de 300 euro organelor de cercetare penală, sumă pusă la dispoziţia martorului denunţător (…), de către acestea, compusă din 6 bancnote având cupiura de 50 euro,

Dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri: – caietul pe numele cursantului (…) – certificatul de absolvire. (…). Obligă inculpatul la plata sumei de 5500 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat”.

Ulterior acestei sentințe, dosarul a mers pentru a se judeca calea de atac, la Curtea de Apel Galați, care a respinsca fiind nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila împotriva sentinţei penale nr. 185 din data de 07.12.2023, pronunţată de Tribunalul Brăila, privind pe inculpatul Dârnea Gigi. Definitivă”.

La momentul în care în baza ordonanțelor de delegare emise de către procurorul de caz, ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Brăila au efectuat acte procedurale în cauză, contribuind în mod concret la strângerea probelor necesare trimiterii în judecată a inculpatului, se reținea că „acesta a pretins bani de la cursantă pentru a interveni pe lângă polițiștii de la Serviciul Regim Permise și Înmatriculări Brăila, lăsând impresia că are influență pe lângă aceștia. Pentru a-i întări denunțătoarei convingerea că are presupusa influență, i-a transmis faptul că o va înscrie personal la proba practică, iar banii solicitați vor merge mai departe”.

Articolul precedentMedicul-manager Cîrstoiu: „La modul real, nu sunt în incompatibilitate. Reprezint ceva în medicină, sunt un nume”
Articolul următorMATEI! VAI DE CUCul EI!