Nicusor Dan - Foto nicusordan.ro

În lumea politică și a afacerilor din România, se vehiculează informații pe surse potrivit cărora o companie de securitate cibernetică ar fi donat o sumă considerabilă, de aproximativ 5 milioane de euro, lui Nicușor Dan. Conform acelorași surse, aproape o treime ar fi fost direcționată unui trust de presă apropiat lui și idealurilor sale administrative.

Aceste afirmații ar putea fi sprijinite parțial de precedentele donații publice, cum ar fi cea făcută de Florin Talpeș, fondatorul BitDefender, care în anul 2021 i-a donat lui Nicușor Dan aproape 40.000 de euro.

În 2022, Nicușor Dan a anunțat că Primăria Municipiului București va renunța la contractul cu compania rusă Kaspersky, care furniza servicii antivirus, și va începe colaborarea cu BitDefender. Aceste acțiuni ale lui Nicușor Dan sunt perfect normale în condițiile ofertei de folosință gratuită pe timp de un an de zile a celebrului deja antivirus BitDefender.

”Pentru înlocuirea softului antivirus al firmei rusești Kaspersky, Primăria Municipiului București a ales o soluție românească, furnizată de Bitdefender. Am acceptat oferta de a folosi în mod gratuit, timp de 1 an de zile, un antivirus de la Bitdefender. Produsul Bitdefender e acum în teste și în curând va fi deplin integrat în sistemele noastre informatice.” a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook în data de 8 iulie 2022.

In anul 2021, conform informațiilor publicate în declarația de avere, primarul Capitalei a primit donații de la 11 persoane fizice, toate însumând 350.000 de lei, după cum urmează:

Micu Bogdan – 45.000 lei

Talpeș Florin, fondatorul Bitdefender – 194.000 lei

Perian Camil Alexandru – 72.800 lei

Gheorghe Marius – 15.000 lei

Roșu Radu – 10.000 lei

Popescu Marius – 18.500 lei

Liliac-Jazontz Ovidiu-Simion – 10.000 lei

Dimitriu Tudor-Mihai-Ioan – 5.000 lei

Floricica Radu – 5.000 lei

Constantinescu Teodora Patricia – 3.000 lei

Stan Alexandra-Ana-Maria – 3.000 lei

Reamintim că, conform unui articol publicat de HotNews in luna mai a anului 2016 intitulat ”Cine sunt cei sase mari donatori ai campaniei electorale a lui Nicusor Dan: de la Sir George Iacobescu, cel mai bogat CEO roman, la Florin Talpes – managerul BitDefender” aflăm că ”El (Nicușor Dan n.r.) a prezentat intr-o conferinta de presa numele celor sase donatori care au contribuit cu sume mai mari de 10.000 de lei, fara a preciza exact care au fost aceste sume. Primul contribuitor prezentat de candidatul USB este George Iacobescu, CEO Canary Wharf, care a dezvoltat cel mai mare proiect imobiliar al Londrei, lucru pentru care a primit titlul de „Sir” de la Regina Marii Britanii, a spus candidatul USB, potrivit Mediafax. Pentru campania lui Nicusor Dan a donat o suma mare si fiul lui Ion Ratiu, Nicolae Ratiu, de asemenea decorat de Regina Marii Britanii. Ceilalti sunt: Alexandru Lapusan – liderul companiei Zitec, Horia Manda – managing partner al Axxes Capital, Iulian Stanciu – managerul Emag si Florin Talpes – creatorul Bitdefeder.”

Ziarul de Investigații nu afirmă și nici nu sugerează că ar putea exista vreo legătura ilegală între Nicușor Dan și compania BitDefender. Ziarul de Investigații nu afirmă și nici nu sugerează că suma de 5 milioane de euro este donată de BitDefender.

Până la publicarea acestui material Nicușor Dan nu a răspuns întrebării adresate. În cazul în care va răspunde, vom publica integral răspunsul.

VIASorin PREDA
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentMATEI! VAI DE CUCul EI!
Articolul următorGeoană, candidat la prezidențiale? Pe Facebook se cer susținătorilor datele personale, pentru „un viitor mai bun pentru România”
Senior partner Ziarul de Investigatii