Maica Domnului cu Pruncul (Glykofilusa) Foto: Facebook/Artmark
Maica Domnului cu Pruncul (Glykofilusa) Foto: Facebook/Artmark

Peste 100 de icoane care datează de pe vremea lui Constantin Brâncoveanu și Neagoe Basarab vor fi scoase la licitație.

Licitația se va desfășura în cadrul unui eveniment care va avea loc mâine, 19 aprilie.

Marți, 19 aprilie, se scot la vânzare prin licitație 168 de icoane vechi, pictate pe sticlă sau lemn

Potrivit organizatorilor de la Artmark, cel mai mare preț de pornire la licitație îl are icoana pe lemn ”Răstignirea Domnului”. Licitația pentru icoana din secolul XVI va porni de la 4.000 de euro.

O altă icoană din vremea lui Constantin Brâncoveanu (sfârșitul sec. XVII – începutul sec. XVIII) care se remarcă prin elemente inspirate din arta occidentală are un preț de pornire de 2.000 de euro, precizează publicația Descoperă.ro.

În cadrul licitației nu sunt prezente doar icoane românești, ci și piese reprezentative pentru școala grecească sau rusească, de largă circulație regională și internațională

Icoanele de colecție sunt expuse zilele acestea, cu prilejul Săptămânii Mari, la Palatul Cesianu-Racoviță, urmând a fi licitate marți, 19 aprilie, începând cu ora 19:00. Persoanele interesate pot participa la licitație atât prin telefon, cât și prin intermediul platformei Artmark Live, deschizând un cont pentru a lăsa o ofertă scrisă pentru licitație, fie participând la licitație online în timp real.

Printre cele mai căutate și apreciate artefacte istorice se numără icoanele vechi românești, sinteză de identitate și origine care, în ultimii ani de piață locală de artă, au început să contureze cotații interesante pentru arta sacră.

Astăzi, icoanele vechi sau de autor au depășit funcția de obiect de cult sau simbol religios, întrunind calități de obiect de colecție cu valoare estetică, documentară și istorică”, se precizează în comunicatul publicat astăzi pe contul de Facebook Artmark.

Articolul precedentVeterinarii trag un semnal de alarmă: Au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine
Articolul următorDeputat USR: ”Ucraina nu este singură. Ucraina nu va ceda. Ucraina este apărată”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time