Invazia rusească asupra Ucrainei va duce la o schimbare în ceea ce privește consumul de petrol la nivel mondial. Mai exact, potrivit Agenției Internaționale a Energiei (IEA), în viitor, statele lumii vor trebui să adopte mai multe măsuri pentru diminuarea consumului de petrol.
Printre propunerile IEA se numără limitarea vitezei pe autostrăzi cu 10 km/h, promovarea telemuncii la trei zile pe săptămână și declararea zilelor de duminică drept „zile fără mașini” în marile orașe.
Potrivit măsurilor propuse, dacă acestea vor fi respectate timp de patru luni de către țările dezvoltate, se va economisi 2,7 milioane de barili pe zi, informează Digi24.
Prețul petrolului, influențat de războiul dintre Rusia și Ucraina
De asemenea, mai multe state au început deja procesul de diminuare a consumului de petrol prin ieftinirea transportului public și încurajarea populației de a merge mai mult pe jos sau cu bicicleta.
Mai mult, o măsură benefică ar fi stabilirea unui trafic alternativ al maşinilor pe drumurile din zonele urbane. Totodată, IEA recomandă folosirea trenurilor de mare viteză în loc de utilizarea autovehiculelor și creșterea practicii de car sharing.
Accelerarea înlocuirii parcului auto cu mașini electrice ar reprezenta una dintre variantele promovate intens de marile organizații pro-mediu la nivel mondial.
Fatih Birol, președintele agenției, a avertizat că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea reprezenta „cel mai mare șoc” în ceea ce privește oferta de petrol din ultimii ani, având implicații serioase asupra economiei și societății pe care o cunoaștem.
La începutul lunii martie, statele membre Agenției Internaționale a Energiei au luat decizia de a scoate pe piață peste 60 de milioane de barili din rezervele strategice pentru a reduce tensiunile apărute pe piață.
Reamintim că după sancțiunile impuse Rusiei de către Statele Unite, comerțul cu petrol a fost perturbat ( de peste 5 milioane de barili de țiței zilnic.)
Preţul petrolului Brent a crescut cu 28% în şase zile şi apoi a scăzut cu 24% în următoarele şase sesiuni, incluzând şi ziua de ieri. Prețurile au atins un maxim din ultimii 14 ani în urmă cu 11 zile, înainte de a se retrage.
Ciucă avertizează: Vor fi controale la toate companiile petroliere care funcţionează în România