Sursa foto: NewsMaker

Inițial, când a fost propus drept prim-ministru, Florin Cîțu a făcut figură frumoasă.

Puțin ironic, puțin rebel, cu studii în străinătate, expert în finanțe. Nu prea aveai ce să-i reproșezi. Inițial.

Și-apoi scandalurile au început să curgă, pe bandă rulantă. Ba despre ce-a făcut în tinerețe, ba despre cum nu e jucător de echipă. Imaginea a început să se boțească.

A urmat modul în care a ținut să-i facă lui Ludovic Orban concurență. Câștigarea șefiei PNL-ului. Alianța cu PSD. Renunțarea totală la promisiunile din campanie. Lăudatul, constant, cu creșterea economiei, când unii de-abia își mai plătesc facturile.

Toate astea l-au făcut să devină antipatic. Nu doar pentru votanți, ci și pentru proprii membri de partid.

”Răbdarea s-a terminat, tot ce face Cîțu e să dinamiteze zilnic coaliția”

Nu, nu e declarația cuiva din PSD sau din Opoziție. E declarația unui lider liberal, pentru G4Media.

E evident că singurul lui interes e să arate că această coaliție nu poate funcționa fără el premier, așa că o torpilează zilnic”, completează acesta.

Bineînțeles că întrebarea care urmează, logic, e: ”De ce nu face PNL-ul congres, să-l înlocuiască pe Cîțu, dacă tot sunt atât de nemulțumiți de el?

Explicația vine de la un alt lider PNL, tot pentru G4Media:

Dacă nu existau aceste tensiuni și amenințarea iminentă a războiului în Ucraina, el era deja istorie. Putem spune, făcând haz de necaz, că Putin e cel care îl ține la putere pe Cîțu. Nu putem declanșa o criză internă, care să aibă efecte asupra guvernului, câtă vreme trupele ruse sunt pe cale să invadeze Ucraina, ar fi o iresponsablitate.”

Cu alte cuvinte, Cîțu are noroc de nenorocul altora.

În ciuda faptului că s-ar putea să rămână în istorie ca cel mai slab lider PNL. Care a reușit să aducă partidul la 16% în sondaje, sub PSD și AUR. Care a reușit să facă PNL să pară o anexă a PSD-ului. Care a ieșit dintr-o alianță în care deținea puterea, ca să intre într-alta, dar ca vioara a doua. Care nu face decât să mai scadă puțin în sondaje, cu fiecare ieșire publică.

În stilul acesta, nu m-ar suprinde foarte mult ca, după ce se termină criza din Ucraina, Ludovic Orban să revină la partidul mamă. Cu tot cu parlamentarii care l-au urmat.

Articolul precedentMinistrul Vîlceanu susține că PNRR a devenit o dispută politică
Articolul următorCadavru transportat într-un covor, în Bucureşti
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.