Alexandru Rafila (captură video)

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a recomandat, vineri, purtarea în continuare a măștii de protecție pentru revenirea în cel mai scurt timp la normalitate.

„Eu vă încurajez să purtaţi masca în continuare până când ştiu sigur că situaţia din spitale a ajuns la normalitate şi practic transmiterea comunitară se opreşte în România”, a precizat Rafila, potrivit news.ro.

De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că se lucrează la scenarii privind ridicarea restricțiilor, precizând că acest lucru este condiționat de scăderea numărului de cazuri de infectare cu Covid-19 și al celor din secțiile de terapie intensivă. Întrebat dacă există un termen stabilit, acesta a spus că va fi generat de modul de evoluție a transmiterii virusului în societate.

CCR a constatat că obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a declarat, în urmă cu o zi, că masca de protecție trebuie purtată în spațiile deschise aglomerate și în spațiile închise, precizând că măsurile de relaxare vor avea un impact asupra răspândirii coronavirusului în societate.

„În opinia mea, se poate discuta concret la acel moment de relaxare pe anumite domenii de activitate, pentru că fiecare activitate se asociază cu un risc mai redus sau mai crescut de expunere”, a spus medicul.

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că ultima măsură la care se va renunța este purtatul măștii.

La începutul săptămânii, Curtea Constituțională a constatat că OUG 192/2020 care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă.

Guvernul a reacționat imediat, precizând că așteaptă motivarea hotărârii, după care urmează să fie luate măsuri în funcție de aceasta. Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că decizia se va aplica după publicarea în Monitorul Oficial, aceasta neavând efecte retroactive, ci doar pentru viitor.

Totodată,  Raed Arafat a anunțat că după publicarea deciziei în Monitorul Oficial privind purtartul măștii în exterior, în termen de 45 de zile poate fi remediată problema care a dus la declararea Ordonanței de Urgență ca fiind neconstituțională. Mai mult, pe durata celor 45 de zile, aplicarea prevederilor se suspendă, precizând că masca de protecție rămâne obligatorie în spațiile închise.

Medicul Gheorghiță a făcut anunțul așteptat de toți românii. Când se vor ridica restricțiile impuse de pandemie

Articolul precedentFactură în valoare de 500.000 lei pentru o primărie din Harghita
Articolul următorPrimăria Timișoara a fost amendată cu 60.000 de lei pentru mizeria de pe străzi
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.