Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că anul trecut a fost un „adevărat maraton pentru toate structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.”
Acesta a precizat că misiunile au fost complexe și au depășit granițele României, dovedind profesionalismul și dedicarea angajaţilor angrenaţi în acţiuni de salvare.
Totodată, Bode a amintit că a sprijinit mereu eforturile DSU pentru modernizare și eficientizare.
„Aceste investiții aduc salvatorii mai aproape de oameni și sporesc gradul de protecție al comunităților!”
„Gestionarea situațiilor de urgență este un domeniu din ce în ce mai important pentru securitatea națională. Este obligatoriu ca preocupările viitoare să includă creșterea rezilienței sistemului nostru de protecție civilă în fața noilor provocări, mai ales in contextul geopolitic actual”, a scris Bode pe o rețea de socializare.
De asemenea, ministrul de Interne a mai declarat că țara noastră a răspuns la apelurile de acordare de sprijin internațional, ajutorul oferit fiind apreciat de guvernele și cetățenii țărilor respective.
„Astfel, România a dovedit că este un partener credibil în cadrul formatelor de cooperare internațională în domeniul situațiilor de urgență și un furnizor serios și performant de protecție civilă la nivel european”, a mai precizat Bode.
Acesta i-a felicitat pe cei angrenați în serviciile de urgență pentru munca depusă, precizând că este important ca pe viitor să fie construite parteneriate instituționale solide.
Reprezentanții DSU au anunțat că în 2021 au fost salvate 12.562 de persoane şi peste 18.000 de animale şi păsări, iar în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţă, DSU a răspuns la peste 29.000 de solicitări pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu şi protecţie civilă.
Totodată, 464.279 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD și au fost desfăşurate peste 39.000 de controale la obiective de investiţii, operatori economici şi localităţi, au mai transmis oficialii DSU.
Reamintim că șeful Departamentului pentru Situații de Urgență este Raed Arafat. Acesta a pus bazele SMURD în 1990 la Târgul Mureș, care a devenit ulterior serviciul medical național de intervenție rapidă.
Bode, la bilanţul Jandarmeriei Române: „O mie de fapte bune pot fi anulate printr-o singură eroare”