Ministrul Economiei, Claudiu Năsui a anunțat publicarea tuturor contractelor cu statul, cu valoare mai mare de 5.000 de euro. Acest lucru a fost promis de Năsui încă de la preluarea portofoliului, pentru o transparență totală.

În primele zile de mandat am cerut toate contractele încheiate de minister în valoare de peste 5.000 de euro. Ele nu trebuie să rămână doar la ministru, ci trebuie să fie văzute de toți contribuabilii. Niciodată până acum un minister nu a făcut o platformă publică în care să apară toate contractele sale. O platformă în care să fie disponibile absolut toate detaliile din contracte. E o platformă în care informația va fi ușor de găsit de oricine este interesat

Claudiu Năsui, ministrul Economiei

Acesta consideră că este normal ca plătitorii de taxe și impozite din România să știe încotromerg banii lor, „concret la cine și pe ce s-au dus”.

Nu ne oprim aici

Ministrul vrea să îmbunătățească și procedura de plată a acestor contracte. „De îndată ce ne putem organiza în minister de sine stătător, vom modifica procedura de lucru astfel încât nicio factură pentru un contract de peste 5.000 de euro să nu mai poată fi făcută dacă contractul nu este deja urcat în această platformă publică. Se zice că la stat un leu din trei este furat sau risipit. Vă las pe dumneavoastră să vedeți dacă se verifică. Am atras multă animozitate prin refuzul de a semna „ca primarul” tot felul de contracte aduse pe ultima sută de metri. Nu am venit aici să-mi fac prieteni. Am venit aici să sprijin mediul de afaceri autentic (care nu există doar grație contractelor cu statul) și să opresc căpușarea banului public. Fix asta voi face, oricare ar fi consecințele”, a scris Claudiu Năsui, pe Facebook.

Social democrații și moțiunile simple

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a spus miercuri seară că partidul său va depune moțiune simplă împotriva ministrului Economiei. „Vreau să văd cum USR nu va vota împotriva unui ministru care are o suspiciune clară că a făcut un caz de corupție. Presupun că DNA deja s-a autosesizat și OLAF. Eu mă mir că nu a descins DNA”, a declarat Ciolacu. Aceasta ar fi a doua moțiune împotriva unui ministru al USR, după cea care l-a vizat pe Vlad Voiculescu, de la Sănătate.