A picat definitiv ordonanța de urgență adoptată anul trecut de Guvernul Dăncilă, prin care s-a introdus prevederea ca vânzarea cartelelor de telefon prepay să fie posibilă doar cu buletinul și, totodată, obligarea actualilor posesori de astfel de cartele să se supună reglementării până la 1 septembrie 2020. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2019 modificare și completa un act normativ similar, nr. 34/2008, privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, precum și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2011 privind comunicațiile electronice este neconstituțională, în ansamblul său.

Toți judecătorii Curții Constituționale au admis astăzi că sesizarea transmisă de Avocatul Poporului este întemeiată. Renate Weber critica ordonanța prin aceea că „actul normativ limitează drastic exercitarea dreptului la viața intimă, familială și privată”. Ordonanta a fost adoptată după Cazul Caracal.

Curtea a reținut că Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, așa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale.

Mai mult, Curtea a constatat că principala modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2000 adusă prin actul supus controlului de constituționalitate, respectiv cea referitoare la achiziționarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condițiile în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedește inexistența urgenței reglementării”, se arată în decizia CCR.

Articolul precedentDragnea, nemulțumit că Tribunalul București nu a vrut să îi soluționeze dosarul: „Când ajunge să se judece această cerere îmi termin mandatul”
Articolul următorMinistrul demis al Dezvoltării, după scandalul de la audieri și votul negativ: „Nu accept să fiu judecat de PSD!”