Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat pe pagina sa de Facebook că facturile românilor vor scădea imediat, după ce propunerile social-democraților au fost acceptate de coaliția de guvernare. Mai mult, liderul PSD a mai precizat că măsurile trebuie adoptate de către Executiv printr-o ordonanță de urgență.
„Facturile românilor vor SCĂDEA imediat – ca urmare a propunerilor PSD, agreate ieri în coaliție. Pachetul de măsuri al PSD duce prețul la energie electrică la nivelul de dinainte de liberalizarea sălbatică făcută de dreapta, respectiv 0,68 lei/kWh”, a scris Ciolacu.
Ciolacu: „Propunerile trebuie adoptate cât mai repede”
De asemenea, social-democratul a mai precizat că prin măsurile propuse de PSD, 90% dintre cetățeni vor beneficia de prețuri scăzute, spre deosebire de doar 20% cât era până acum.
„Am crescut plafonarea la 0,31 lei/kWh și am aplicat o compensare de 40% la gaze naturale, astfel încât prețurile finale să fie mai mici. În plus, măsurile PSD au vizat și creșterea volumelor de consum atât la electricitate, cât și la gaze pentru ca 90% dintre cetățeni să beneficieze de prețuri scăzute, spre deosebire de doar 20% ca până acum”, afirmă Marcel Ciolacu.
Acesta a mai subliniat că propunerile agreate de coaliția de guvernare trebuie adoptate cât mai repede, printr-o ordonanță de urgență, pentru ca ele să fie aplicate de la începutul lunii februarie.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni seară, după ședința de guvern, că s-a ajuns la un acord pe tema prețului la energia electrică și a gazelor. Mai exact, este vorba despre o scădere a plafonării, aceasta urmând să intre în vigoare din 1 februarie și să fie pusă în practică până la sfârșitul lunii martie.
Altfel spus, plafonul la energie a scăzut de la 1 leu la 0,8 lei per kW, iar limita consumului a crescut de la 300 de kW la 500 de kW.
„La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe kW, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW.
De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per kW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per kW”, a declarat Nicolae Ciucă după ședința de Guvern.
Ciolacu: „Nu este admis să liberalizezi prețul în plină pandemie, fără să gândești efectele”