Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

O investigaţie efectuată de jurnalista Emilia Șercan într-o anchetă publicată de pressone.ro dovedeşte faptul că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat.

Printre sursele copiate se numără alte două teze de doctorat.

Ambele teze din care Nicolae Ciucă a plagiat au fost susținute cu câțiva ani înainte în aceeași școală doctorală, una dintre ele fiind coordonată chiar de îndrumătorul actualului premier, generalul de brigadă în rezervă (r) Emil Chețe.

Dacian Cioloş: “Este necesară demisia de onoare”

Într-un text publicat pe pagina de Facebook, Dacian Cioloş a declarat că informațiile din presă conform cărora teza de doctorat a premierului ar fi plagiată trebuie clarificate de urgență. Astfel, dacă se dovedesc adevărate, este necesară demisia de onoare.

Îi cer prim-ministrului să solicite singur o analiză cu celeritate a CNATDCU pentru a stabili dacă teza a respectat toate cerințele academice. Chiar dacă premierul nu face acest lucru, CNATDCU trebuie să se autosesizeze rapid și să clarifice acest caz, pentru că impostura este incompatibilă cu funcția publică, iar furtul academic nu are ce căuta la vârful Guvernului României.

Declarația pe care a dat-o premierul Ciucă potrivit căreia a respectat legea din acel moment nu este nici convingătoare și nici nu răspunde acuzațiilor aduse. Un plagiat are o definiție științifică foarte clară și este probat simplu”, scrie Dacian Cioloş.

Mai mult, Preşedintele Uniunii Salvaţi România reaminteşte faptul că președintele Klaus Iohannis a promis o „Românie Educată” și „toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic”. Este motivul pentru care Iohannis trebuie să ia atitudine în lumina informațiilor apărute azi.

Nicolae Ciucă: “Teza mea de doctorat este rodul cercetării ştiinţifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă”

Emilia Șercan a precizat că l-a contactat pe premier. Acesta s-a rezumat la a spune că teza sa de doctorat a fost întocmită conform rigorilor academice de la momentul respectiv.

Jurnalista a venit cu completări, declarând că premierul susține că teza sa de doctorat a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv.

Articolul precedentGabriela Firea, atac la Nicușor Dan. „Nu a mișcat un deget din ziua în care a ajuns primar, pentru a folosi banii pe care i-a moștenit”
Articolul următorCiucă, despre plagiat. „Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time