Am ajuns în 2021 și încă n-am uitat de coada la pâine, coada la carne și coada la orice. Statul la coadă rămâne sportul național, indiferent de regulile impuse de pandemie, indiferent de oraș și, cel mai interesant, indiferent de vârstă.
Luna ianuarie a început cu discuții despre achitarea dărilor către stat, dar cu accentul pus pe evitarea aglomerației de la ghișee. Desigur, indicații prețioase și sugestii sunt, contribuabilii fiind sfătuiți să-și achite on-line obligaţiile fiscale, folosind celebra platformă ghişeul.ro.
Spunem celebră pentru că notorietatea constă fix în norocul celui care accesează platforma. Sau în ghinionul celui care vrea să respecte normele sanitare, evitând aglomerația.
Lozul în plic rămâne la latitudinea platformei: când și cât timp funcționeză.
Ghișeul virtual: un subiect de film SF
Revenim la anul 2021 din România și la accesarea mediului virtual, mediu care ar trebui să rezolve de la facturi, la educație, la socializare și la dovada vaccinării.
Sute de oameni s-au înghesuit în Botoșani pentru a bifa plata la Taxe și Impozite. Motivul: virtualul nu este o soluție pentru vârsnici, virtualul nu funcționează întotdeauna, iar idee de calculator rămâne, pentru mulți, un subiect de film SF.
Dacă ne mutăm mai la sud, ajungem în Galați, unde gălăţenii ar putea plăti on-line taxele şi impozitele, cu ajutorul unui ID-ul şi a unei parolei alocate, prin intermediul poştei electronice, trimiţând la adresa de e-mail fiscalitate@primariagalati.ro o cerere şi copia actului de identitate al titularului de rol fiscal, scanate şi ataşate.
Ce este simplu pentru unii poate fi extrem de complicat pentru vârstnici, pentru persoanele care nu înțeleg internetul sau pentru cei fără posibilități de a înțelege internetul.
Caligrafia vaccinului: bilețele scrise de mână
Și dacă tot vorbim de vârstnici, cei vaccinaţi în Galați au primit bilețele scrise de mână, ca dovadă a vaccinării. Motivul: virtualul nu funcționează mereu, indiferent de instituție, studii sau vârstă.
Dr. Iuliana Grigoraș, medic centru de vaccinare: “Deocamdată nu suntem conectați la platformă, să le putem elibera acea dovadă electronică. Sperăm să se rezolve, să le dăm acea dovadă electronică la fiecare. Până atunci, le dăm o dovadă de mână, scrisă de noi”.
Birocrație în pandemie și în Bistrița Năsăud: platforma de programare a funcționat atât de bine, încât a clacat fix în ziua în care s-a dat startul înscrierilor.
Statul român vrea distanțare, vaccinare și eradicarea cozilor rușinoase cu care românul nostalgic era obișnuit din Epoca de Aur. Se insistă pe digitalizare, pe accesul la tehnologie, pe educație și pe progres. Se insistă, dar se insistă pe cuvinte, nu pe acțiune.
Rezultatul? Eterna birocrație, eternele cozi roșii și bilețele scrise de mână, ca pe o scutire de la boală.