Ieri, după ședința de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu noul ambasador al Republicii Franceze în România, E.S. Nicolas Warnery.

„Nou”, în sensul că Nicolas Warnery a preluat funcția de Ambasador al Republicii franceze în România pe 8 septembrie 2023, iar la data de 12 octombrie 2023 a prezentat scrisorile sale de acreditare Președintelui României, domnul Klaus Iohannis. Iar ieri s-a întâlnit oficial și cu premierul României, întâlnire în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, au fost mai multe teme de discutat între cei doi oficiali, unele dintre acestea având legătură cu colaborarea celor două țări în domeniile economic, apărare și securitate, precum și în ceea ce privește dosarele europene.

La întrevederea premierului cu diplomatul francez au participat, din partea Guvernului, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, Ruxandra Ivan, și secretarul de stat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

Unul dintre subiectele abordate a fost și vizavi de aderarea României la spațiul Schengen, premierul Ciolacu subliniind că țara noastră își pune mari speranțe în ajutorul care va veni de la Franța.

România se bazează pe sprijinul Franței, de care ne leagă o lungă și profundă prietenie, pentru aderarea la Spațiul Schengen. Țara noastră a îndeplinit toate criteriile, are legitimitatea aderării la Schengen.

Este nevoie de o abordare corectă pentru că un eventual veto austriac împotriva acestei decizii ar genera instabilitate în regiune”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Alte discuții au vizat, dat fiind contextul regional, importanța Flancului Estic al NATO și al posturii de descurajare la Marea Neagră, ambasadorul Nicolas Warnery subliniind la rândul său rolul important al României la menținerea securității regionale și contribuția remarcabilă la sprijinul oferit Ucrainei prin culoarele de solidaritate.

Este admirabil simțul european al României, care a făcut posibilă soluția pentru tranzitul de cereale”, a punctat ambasadorul Franței în România, care a apreciat în egală măsură și „performanța economică a României din ultima perioadă”, context în care „a subliniat interesul părții franceze pentru dezvoltarea proiectelor de investiții în sectoarele energetic, cu accent asupra utilizării surselor regenerabile, interconectării electrice și promovării noilor tehnologii”.

Articolul precedentAngajat al DGASPC Vaslui, arestat pentru trafic de influență
Articolul următorDeputata Ana Loredana Predescu și-a anunțat decizia de a se alătura AUR