Sursa foto: Facebook

Într-o postare pe Facebook, Uniunea Salvați România (USR) îi acuză pe cei de la PNL, PSD și UDMR că se grăbesc să respingă proiectul ce ar trebui să protejeze pădurile României. Mai exact, Comisia juridică a Senatului a dat aviz negativ proiectului depus de USR împotriva mafiei pădurilor. Conform proiectului inițiat de către deputaţii USR Adrian Giurgiu şi Bogdan Rodeanu, jandarmii ar putea opri în trafic şi controla autovehicule ce transportă material lemnos.

Mai mult decât atât, liderul senatorilor PNL a solicitat introducerea proiectului pe ordinea de zi pentru a fi respins. „Avem nevoie de implicarea tuturor forţelor de ordine pentru a stopa defrişările ilegale, nu doar de a Gărzii Forestiere şi a Poliţiei Române”, se arată în mesajul postat de USR pe Facebook.

Pădurile din România sunt în pericol

USR e de părere că „noua alianță toxică” protejează hoții de lemne și riscă, astfel, să pună în pericol restul pădurilor rămase în țara noastră. Proiectul de lege a fost depus în Parlamentul României pe data de 30 iunie 2021.

Hoții de lemne reușesc să scoată lemnele din pădure tăiate ilegal prin folosirea aceluiași aviz pe distanțe scurte, în mod repetat. Din nefericire, din 100 de camioane care transportă lemn, doar 1 este oprit și verificat, informează wwf.ro.

Conform celui mai recent raport realizat de Comisia Europeană, în țara noastră se taie 3 hectare de pădure pe oră. Mai mult, defrișările ilegale costă statul român peste șase miliarde de euro.

Vlad Gheorghe, europarlamentarul USR, a precizat că în Planul Național de Redresare și Reziliență, România va primi 1 miliard de euro pentru împăduriri în următorii ani.„Pierderile generate de tăierile ilegale şi exploatările fără cap nu pot fi contorizate”, a precizat Vlad Gheorghe.

La jumătatea lunii iulie, Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie forestieră UE care prevede 3 miliarde de noi arbori plantaţi pe teritoriul Statelor Membre până în 2030.

Pădurarii de la noi din țară au o misiune foarte grea, de a proteja restul pădurilor rămase de mâna hoților. Conform unei hotărâri din 2009, pădurarii ar trebui să aibă arme letale la ei pentru a împiedica orice fel de tăiere ilegală a pădurii.

România riscă să rămână fără păduri în următorii 20 de ani

Articolul precedentMarcel Ciolacu, primul premier al „rotativei” PNL-PSD
Articolul următorVlad Popescu Piedone susține testarea gratuită
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.