Virgil Popescu explică de ce plafonarea prețurilor nu ar fi o opțiune

„Dacă am plafona sub piață, degeaba mai scoate, că nu mai are rentabilitate să vândă. Trebuie foarte bine gândit. Nici proiectul PSD nu e de plafonare, ci de subvenție”, a subliniat ministrul Energiei

Virgil Popescu (Foto: Calea Europeană)

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat de ce plafonarea prețurilor, cea cerută vehement de PSD, nu ar fi o idee chiar atât de bună. „Premierul a și explicat că putem vorbi de plafonare în zona de energie când toți sau majoritatea membrilor UE plafonează prețurile, că nu mai avem piață liberă atunci. Nu putem să funcționăm noi cu piață liberă, și alții”, a spus Virgil Popescu.

Virgil Popescu: „Există pe lege a concurenței, care o lege pe directivă europeană a concurenței, care spune că un stat membru poate lua măsura de a plafona pe maxim șase luni în cazul unor fluctuații de preț”

Ministrul a adus în discuție exemplul Spaniei. „Am sărit și am spus că Spania a făcut acest lucru. Mie mi-a venit ieri de la reprezentanța noastră, că am cerut, ce au făcut spaniolii. Nu au făcut plafonare, nu se numește plafonare ce au făcut ei. Spaniolii nici nu sunt producători de gaze, sunt importatori. Au spus că cetățeanul plătește o sumă mai mică. Prețul gazului în Spania e la nivelul prețului european la toate bursele, diferența o suportă bugetul statului. Cam asta facem și noi, nu e o plafonare, ci o subvenție dată cetățenilor. Asta vom face”, a declarat Popescu.

Acesta a mai precizat că, în cazul în care s-ar adopta plafonarea prețurilor, numărul investitorior ar putea să scadă dramatic. „Nimeni nu mai vine să investească în țara ta, să producă această marfă. Aici e exemplul clar cu gazele din Marea Neagră. Dacă am plafona sub piață, degeaba mai scoate, că nu mai are rentabilitate să vândă. Trebuie foarte bine gândit. Nici proiectul PSD nu e de plafonare, ci de subvenție”, a explicat ministrul Virgil Popescu, pentru B1 TV.

Citește și: Bolojan a redus personalul la jumătate și a constatat că proiectele merg mai departe fără probleme

Articolul precedentBolojan a redus personalul la jumătate și a constatat că proiectele merg mai departe fără probleme
Articolul următorIrineu Darău, atacuri la adresa lui Dan Barna pe tema votului intern din USR PLUS: „Nu mai aveți oameni care să lucreze bine și cu cap”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.