Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Decizie radicală luată de către guvernul de la Budapesta, din cauza problemelor economice cu care se confruntă țara, potrivit adevarul.ro. Potrivit Agenţiei de stat maghiară MTI, guvernul Ungariei nu va mai finanța în următorii doi ani proiectei transfrontaliere, în regiunile locuite de maghiari, printre care şi Transilvania, obiectivul fiind finalizarea celor deja începute. Primarul din Sfântu Gheorghe, Árpád Antal,  l-a citat pe Viktor Orban,care a discutat cu oamenii cu ocazia vizitei făcute la Băile Tuşnad, la Universitatea de Vară. „În următorii doi ani nu vor fi lansate noi investiţii transfrontaliere, întrucât Guvernul Ungariei se concentrează pe finalizarea celor care au fost demarate deja”, potrivit MTI.

 Viktor Orban a lăsat să se înțeleagă acest lucru, în discursul susținut la Băile Tuşnad, subliniind faptul că se vor opri investițiile cu fonduri de la Budapesta

„Aici (n.r. – în Transilvania), dincolo de graniţă, vom finaliza totul. Vom garanta menţinerea a ceea ce are nevoie de bani aici şi acasă, dar nu putem lansa noi investiţii, pentru că nu pot garanta nici aici, nici acasă, că ceea ce lansăm acum va fi finalizat. Şi asta ar fi iresponsabil, aşa că va trebui să aşteptăm”, a spus premierul Ungariei. Primarul din Sfântu Gheorghe a anulat amenajarea unui cămin cultural, pentru care o parte din finantare era aigurata de Budapesta, prin intermediul Fundaţiei Sapientia.

ONG-urile UDMR primesc de câţiva ani finanțări importante de la Guvernul de la Budapesta, principala resursă fiind Fondul Bethlen Gabor al Guvernului ungar

Potrivit publicaţiei independente „Atlatszo Erdely”, 365 de milioane de euro ar fi investite în anul 2020 în Transilvania, în timp ce pentru 2021 ar fi fost alocate doar 91,5 milioane. Printre fundaţiile beneficiare, apropiate de  UDMR, sunt Fundaţia Communitas, Fundaţia pentru Şcoală, Fundaţia Pro Economică, Fundaţia Partium, Fundaţia Leda şi Fundaţia Eurotrans ( condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor). Chiar și o organizaţie condusă de actualul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a primit bani  de la Executivul de la Budapesta. Este vorba despre Fundaţia Mens Sana, care a beneficiat de fonduri pentru realizarea unei clinici de cardiologie în Miercurea Ciuc şi a unei academiei de hochei pe gheaţă în comuna din care provine Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. Tanczos Barna a evitat să comenteze  declaraţiile lui Viktor Orban şi a ezitat să se delimiteze faţă de declaraţiile rasiste ale premierului maghiar, considerând că punctul de vedere al UDMR „a fost clar exprimat”. „Toate finanţările care vin de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii sunt finanţări legale. Nu am fi acceptat finanţări ilegale. Nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele. Multe sunt investiţii de utilitate publică. (…) Niciodată UDMR nu a folosit bani din Ungaria (…) banii nu au fost folosiţi pentru activităţi politice sau cu scop politic”, preciza ministrul Mediului.

Unii lideri ai Coaliţiei, cum este Marcel Ciolacu, au încercat să minimalizeze impactul finanțărilor Ungariei, precizând că dacă ar fi fost ilegale, ar fi fost anchetate, dar liderul PSD nu a comentat partea morală a problemei.

Ministrul Sportului din România laudă UDMR pentru că a construit și modernizat baze sportive, bazine de înot și săli de sport

Articolul precedent„Dosarul Revoluției”, din nou în instanță. Procurorii au publicat rechizitoriul
Articolul următorMarian Godină a observat că Poliția Română dă share postărilor ministrului Bode: „E profund greșit și pare ceva de o slugărnicie incredibilă”