Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Guvernului Cîțu ca rectificarea bugetară să se facă prin aprobarea Legii de Rectificare, în Parlament, pe același principiu ca și Legea Bugetului, nu prin Ordonanță de Urgență.
„La fel ca Legea Bugetului, rectificarea trebuie votată în Parlament, nu aprobată prin OUG. De vreme ce Legea Bugetului este trecută prin Parlament, la fel trebuie să fie și Legea de Rectificare. Nu este în niciun fel justificată emiterea de Guvern a unui act normativ în regim de urgență.
Ca în fiecare an, după aprobarea Legii Bugetului, Guvernul a știut că va fi necesară o rectificare și a avut luni de zile la dispoziție pentru a elabora un proiect de Lege de Rectificare și a-l trimite Parlamentului spre dezbatere și vot, așa cum cere Constituția”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR, potrivit comunicatului de presă.
Totodată, liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu consideră că este necesară prezența în Parlament a rectificării bugetare, tocmai pentru a nu puși în „fața unui fapt împlinit”, dar mai ales, pentru că OUG ar da „mână liberă” Guvernului ce se poate împrumuta după bunul plac.
„Guvernul nu a vrut să elaboreze un proiect de lege, ci a așteptat până după jumătatea anului pentru a recurge la practica obișnuită, în esență neconstituțională, invocând o urgență creată artificial exact în vacanța parlamentară. Rectificarea făcută prin OUG permite Guvernului să mărească datoria și deficitul după bunul plac.
Chiar dacă ulterior rectificarea va fi aprobată ca lege în Parlament, acesta va fi pus în fața unui fapt împlinit. Între intrarea în vigoare a OUG și votul în Parlament, ordonanța produce efecte și Guvernul se împrumută cât vrea, ocolind Parlamentul”, a declarat Claudiu Târziu, co-președintele AUR.
De asemenea, acesta a reamintit faptul că „datoria și deficitul sunt prea importante pentru ca Guvernul să le poată mări oricât fără dezbatere în Parlament, mai ales când datoria publică a depășit 50% din PIB, iar bugetul pe 2021 este construit pe deficit 7%”, a subliniat Târziu în comunicatul sus menționat.
Cîțu, interimar la Finanțe până la finalul săptămânii
Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă, 14 august, că proiectul de rectificare nu va fi aprobat de Guvern dacă acesta nu va fi susţinut de coaliţie. „Dar sunt câteva lucruri peste care nu pot să trec şi nu pot să trec să avem un deficit mai mare de 7,16% din PIB, aş vrea să reducem, dar nu o să merg mai departe cu… Este pus în dezbatere publică.
O să avem şi un ministru al Finanţelor care vine, o să poată să discute, dar din punctul meu de vedere vreau să am coaliţia de partea mea în această rectificare, pentru că e vorba de proiectele pentru români, e vorba de banii românilor, e vorba de o coaliţie de guvernare şi de fiecare dată să ştiţi că am fost cel care i-a adus la masă. Chiar dacă în spaţiul public s-au certat între ei, am încercat de fiecare dată să îi aduc la masă să găsim o soluţie”, a afirmat Florin Cîțu.
Premierul este ministru interiar la Finanțe, după remanierea lui Alexandru Nazare, iar perioada de interimat va expira la finalul acestei săptămâni. De altfel, propunerea lui Cîțu pentru acest portofoliu este Dan Vîlceanu, în timp ce liderul PNL are ca principală propunere persoana lui Bogdan Huțucă, deputat de Constanța. Propunerea finală va fi discutată în BP al PNL.