sursă foto: The Guardian

Update. În urma solicitărilor noastre, oficialii Ministerului Afacerilor Externe(MAE) transmit că, până azi, 17 iulie, românii din țările puternic afectate de inundații nu au cerut ajutor în mod oficial. Nu sunt date care să arate că au fost victimele directe ale dezastrului produs de inundații Oficialii MAE spun că țin legătura în permanență cu ambasadele și oficiiile consulare din Germania, Belgia și Olanda.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că în urma evenimentelor meteorologice care au afectat anumite regiuni din Republica Federală Germania, Regatul Belgiei, Republica Franceză și Regatul Țărilor de Jos, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din aceste state au întreprins demersuri pe lângă autoritățile competente din statele de reședință pentru a obține informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate.

Până la acest moment, la nivelul ambasadelor și oficiilor consulare ale României din statele menționate nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români, în acest context.

Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din Republica Federală Germania, Regatul Belgiei, Republica Franceză și Regatul Țărilor de Jos continuă dialogul cu autoritățile competente”
, au menționat reprezentanții MAE, pentru Ziarul de Investigații(zin.ro).

Românii pot accesa MAE aici , în cazul în care au nevoie de consiliere consulară.

Știre inițială

Pe mai multe rețele de socializare, comunitatea de români din Germania, Olanda, Belgia difuzează imagini și afișează numere de telefon la care pot suna în caz de urgență.

Ziarul de Belgia a afișat, spre exemplu, toate numerele de telefon la care românii pot cere ajutorul. Situația cauzată de inundațiile din ultimele 24 de ore este dramatică. Guvernatorul provinciei Liège, Hervé Jamar, a confirmat 20 de decese doar în provincia pe care o administrează, relatează RTBF.

Există, de asemenea, 13 dispăruți „și multe corpuri neînsuflețite nu sunt încă identificate”, a mai adăugat el. Potrivit sursei citate, Valonia și Flandra sunt sub ape.

Româncă în Germania: „Privim înfiorați!”. MAE face verificări

În Germania, de asemenea, inundațiile au făcut prăpăd. Imaginile sunt chiar apocaliptice. Vestul Germaniei este puternic afectat. Un prim bilanț a arătat că sunt 100 de persoane decedate și alte 1000 dispărute. Pentru că nu se cunoaște exact, situația românilor din acest stat, oamenii au început să se întrebe pe rețelele de socializare: sunteți bine? Dați de veste, dacă aveți nevoie de ajutor!

Alina Frunză, stabilită în Hessa(sudul Germaniei) de 17 ani, a menționat pentru Ziarul de Investigații(zin.ro), că dezastrul din Bonn și Aachen e surprins în imagini de televiziuni.

„Privim înfiorați și ne gândim la românii de aici. Sperăm să nu fie printre victime. Covidul nu mai este cea mai mare problemă, ci furia naturii!”, a declarat, pentru zin.ro, românca stabilită în Germania.

Iohannis e solidar, la nivel declarativ

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de solidaritate față de oamenii puternic afectați de inundații.

„În aceste momente de grea încercare pentru poporul german, doresc să adresez, în numele meu şi al României, condoleanţe familiilor victimelor şi urări de însănătoşire grabnică şi recuperare uşoară celor afectaţi. Exprim, pe această cale, solidaritatea şi compasiunea deplină a României şi a românilor cu Germania şi încrederea în puterea de refacere a comunităţilor greu lovite”, a explicat șeful statului. În fapt, părinții lui Iohannis locuiesc în Germania, iar meteorologii au emis avertizări de precipitații abundente și pentru Transilvania. Județele Alba, Cluj, Bihor vor fi din nou puternic afectate de inundații.

Până la postarea acestei informații, oficialii MAE nu aveau un bilanț public cu românii afectați de inundații din statele enumerate mai sus. Ne-au transmis, prin reprezentantul Biroului de Presă, Căpitănescu Florentin, că vor reveni cu precizări la solicitarea noastră de informații cât mai curând.

Articolul precedentPrimarul Piedone începe războiul cu mafia din Sectorul 5
Articolul următorMarea Britanie, record de noi cazuri Covid. Aproape 52.000 de infectări în 24 de ore
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”