Marea Britanie a înregistrat vineri aproape 52.000 de noi cazuri de infectare cu Covid, acesta fiind cel mai mare bilanț al infectărilor de la jumătatea lunii ianuarie. Această raportare vine în contextul în care guvernul britanic se pregătește să elimine toate restricțiile din Anglia, cea mai mare și mai populată regiune a țării, relatează Euronews.
Totodată, Biroul de Statistică Națională a transmis că unul din 90 de persoane din Anglia a avut Covid-19 în săptămâna care s-a încheiat în 10 iulie, date similare cu cele din februarie, când situația era mult mai gravă. Asta în timp ce în Scoția, unul din 95 de persoane a aavut Covid, 1 din 290 în Irlanda, respectiv 1 din 360 în Țara Galilor.
Public Health England a anunțat, de asemenea, că varianta Delta, descoperită inițial în India, este responsabilă pentru 99% dintre cazurile din Marea Britanie.
„Numărul de cazuri este în creștere, dar este încurajator să vedem că nu există și o creștere proporțională a numărului de spitalizări și decese. Acesta este rezultatul sucesului campaniei de vaccinare care a redus prevalența formelor grave ale bolii”, spune Dr. Jenny Harries, directoarea executivă a agenției.
Guvernul britanic, care și-a menținut decizia de a ridica aproape toate restricțiile din Anglia din 19 iulie, speră ca accelerarea campaniei de vaccinare va reuși să țină sub control numărul de persoane care se îmbolnăvesc grav.
Ultimele restricții rămase în vigoare urmează să fie ridicate luni după ce „marea relaxare” a fost amânată cu trei săptămâni. Cu toate astea,guvernul a cerut populației să rămână prudenți, premierul Boris Johnson subliniind săptămâna trecută că „aceast pandemie nu s-a încheiat”.
De altfel, pentru România, Marea Britanie rămâne pe lista roșie de risc epidemiologic, potrivit deciziei CSNU, astfel că persoanele care vin din această țară sunt scutite de caratină doar dacă sunt vaccinate, au trecut prin boală sau au test negativ Covid.