După mai bine de două luni de vacanță forțată, cauzată de pandemia de coronavirus, elevii din Marea Britanie, de la creșe, grădinițe și clasele primare, au voie să meargă din nou la clase. Ba chiar și adolescenții de 10-12 ani au început să se întoarcă la școala lor, semn că mulți sunt nerăbdători să-și reia cursurile.

Din păcate, sau din fericire, nu știu exact, sunt mulți părinți temători și își țin copiii departe de actul de învățământ, speriați că odraslele lor s-ar putea infecta cu COVID-19. Da, premierul Boris Johnson a apărut la televizor și i-a îndemnat pe toți părinții să-și lase copiii la școală, că totul este sigur. Dar să ne amintim că același premier s-a arătat neîncrezător că în Marea Britanie ar exista vreun virus și a fost primul infectat. Și a tras din greu cu boala, fiind recunoscător medicilor care l-au salvat.

Așa și acum – el face recomandări și spune că totul este în siguranță, dar nu vorbește concret de măsurile luate în școli. Și fotografia o arată că elevii nu poartă măști și nici măcar distanțarea socială nu le este impusă, ceea ce înseamnă că adolescenții rămân în pericol. Premierul este tatăl a șase copii și, probabil, că cei care trebuie să meargă la școală o și fac, însă acțiunea este pe cont propriu și este foarte riscantă.

Dar englezii, mulți dintre ei, își ascultă premierul și dacă pe 4 iunie doar 695.000 de copii au deschis porțile școlilor, peste o săptămână s-a ajuns la un  număr de 868.000 de școlari, care au revenit în bănci.

”Nu este nevoie ca elevii să rateze educația lor, sunt multe dovezi de siguranță, iar generația Covidă, cum am numit-o, odată revenită la școală, nu va mai face pasul înapoi”, a mai spus Johnson.

Statisticile arată că s-a murit și în ultimele zile, în Marea Britanie, numărul victimelor fiind între 36 și 38 pe zi. Ba chiar și numărul de infectări este fluctuant, când 1514 acum trei zile, când 1056 acum două zile, iar ieri s-au înregistrat 1279 de noi îmbolnăviri.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentInvestiții la CET Grivița
Articolul următorCorina Crețu, Raportor pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene