Episodul 1 – Județul Hunedoara –
Debutăm cu o campanie de „watchdog” pentru transparență și bună guvernare în fiecare județ din România urmând să analizăm în fiecare articol averea și interesele principalilor demnitari din fiecare județ (prefect, președinte de CJ, primar de municipiu) și subliniind care le sunt punctele forte în transparență dar și care sunt suspiciunile noastre, acolo unde transparența se pare că se opacizează sau, interesele ori veniturile nu sunt declarate așa cum prevede legea.
Fost județ industrial și cu o densitate a populației extrem de redusă, Hunedoara nu se poate lăuda de fel la capitolul bunăstare, infrastructura rutieră fiind extrem de proastă, predominând drumurile județene, infrastructura sanitară a necesitat intervenția militară în cazul pandemiei de coronavirus iar industria fiind, practic, trasă tot mai mult pe linie moartă. Dar se poate lăuda cu niște politicieni avuți și grijulii cu familiile lor. Care sunt mai puțin grijulii cu transparența, însă.
Mircea Bobora
Ajuns în fruntea Consiliului Județean după demisia președintelui PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, Mircea Bobora se dovedește un politician extrem de grijuliu cu familia sa care, în mare parte, lucrează sau a lucrat la Stat, lucru subliniat intens de presa locală, fiica sa Flavia fiind angajată chiar la Consiliu Județean Hunedoara. Din această poziție Mircea Bobora și-a desemnat fiica, inițiind chiar un proiect de hotărâre în acest sens scrie presa locală, să reprezinte Consiliul Județean Hunedoara în CA al CJAS Hunedoara. Decizie care ar fi trebuit să-i aducă sancțiunea Agenției Naționale de Integritate.
Deși vine din sectorul privat, averea lui Mircea Bobora și a familiei sale ar trebui să stârnească interesul Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Alba Iulia, pentru că omul deține destul de multe terenuri, imobile, autoturisme, iar fiica sa Pahomi Flavia Maria, de la un an la altul, din două salarii declară tot mai multe terenuri, case și apartamente, greu de achiziționat dintr-un salariu de bugetar și unul, ceva mai măricel, al soțului său, care activează în mediul privat, dar care nu depășește, în medie 30-40 de mii de lei anual!
Potrivit declarației de avere pe anul 2020, Mircea Bobora declară 42.000 mp de teren agricol la Sîntandrei, 8.200 mp de intravilan la Băița și 750 de mp la Clopodiva, deținuți împreună cu soția sa.
Bobora are și 4 apartamente, 3 la Deva și unul, pe care-l închiriază, la București dar și o casă de vacanță la Băița.
La autoturisme, declară un Renault chiar de anul acesta și un VW din 2013, declarând că tot în acest an a vândut cu 65.000 de euro Mercedes-ul Benz cumpărat în 2017. Spre necinstea lui, Mircea Bobora pare că nu știe nici să citească de pe talon, trecând în declarația de avere marca ”Mercedez”…
Ca și fiica sa, Flavia, Mircea Bobora stă foarte bine și la depozite bancare având trei la BRD și două la Reiffeisen, depozite ce cumulează aproape 110.000 de euro, 122.000 de dolari și peste 400.000 de lei!
Are un venit de 164.000 de lei anual ”salar” de la Consiliul Județean (eu știu că se scrie salariu, dar cam toată familia Bobora scrie salar) și 66.000 de lei din pensie. Soția sa este pensionară. Mai câștigă 8.200 de lei din chiria apartamentului din București.
În declarația de interese nu completează, practic, nicio rubrică, deși măcar la punctul 4 ar fi trebuit să declare că este vicepreședinte al PSD Hunedoara dar… i-o fi rușine?!
Politician agil, Bobora nu numai că o are pe fiica sa, Pahomi Flavia Maria angajată la Consiliul Județean, dar în anul 2017 aceasta a fost numită în CA al CJAS Hunedoara. Imediat după ce presa a scris despre această numire și despre o posibilă incompatibilitate, Flavia Pahomi a fost schimbată din această funcție.
Din păcate, funcționar public fiind, Flavia este și ea o sursă de informații privind averea familiei, fiind obligată anual să depună declarații de avere și interese. Prima declarație depusă de Flavia Pahomi este din anul 2009, apoi nu mai depune declarații până în anul 2013. În declarația din anul 2013, unde se declară veniturile din 2012, declară că ar fi fost angajată a Consiliului Județean, deși nu are declarație depusă pentru anii 2012, 2011, 2010. Nici în declarația de avere nici în cele de interese nu apare nici vreo mențiune despre SC Downtown Club SRL, societate dizolvată de Tribunalul Hunedoara abia în anul 2018!
Fiica lui Bobora urcă rapid treptele sociale, cu trecerea anilor începând să adune terenuri, case, apartamente… Astfel, în 2009 Flavia Pahomi declara doar un apartament (donație) de 80 mp în Deva și un autoturism Skoda. În 2010, 2011 și 2012 nu depune declarații, dar în 2013 se vede deja o creștere destul de considerabilă, Flavia Pahomi declarând o casă, cumpărată în 2011, de 200 de mp dar și venituri de la CJ Hunedoara. Din declarația de avere pe 2013 lipsește ultima pagină.
În declarația din 2014 apare și un teren intravilan la Deva de 650 mp, dispare casa cumpărată în 2011 (dar nu apare la rubrica vânzări!) și apar două depozite de bani la BRD în care are 50.000 de lei (mai mult ca tata!) și 60.000 de euro.
În declarația din 2015 mai apare, față de cele declarate mai sus, un apartament în Deva despre care spune că a fost cumpărat în anul 2014. Iar în depozitul de la BRD rămân cei 50.000 de lei dar declară numai 20.000 de euro.
În declarația din 2016 depozitul în euro crește la 30.000 de euro iar în cea din anul 2017 dispare terenul intravilan, apare un al treilea apartament, de 70 de mp despre care spune că a fost achiziționat în anul 2016 și se modifică suma depozitului în euro la 27.000. În declarația de interese a Flaviei Pahomi apare și că a fost membru în Consiliul de Administrație al CJAS Hunedoara de unde ar fi încasat aproximativ 500 de lei, dar suma apare doar în declarația de interese nu și în cea de avere!
În declarația din 2018 în depozitul în euro spune că mai are doar 7.000 de euro, restul apărând declarate ca mai sus iar în 2019 spune că mai are în depozit numai 5.000 de euro.
Deși termenul de depunere a expirat, iar tatăl său și-a depus declarațiile de avere și interese pe anul 2020, se pare că Flavia Pahomi nu este la fel de atentă cu legea și regulile de transparență și nu are publice încă declarațiile de avere și interese pentru acest an.
Nici celălalt fiu, Bogdan Bobora, nu o duce mai rău. În perioada guvernării PSD Bogdan Bobora fiind în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica și apoi consilier al ministrului economiei. Iar soția acestuia, Ioana, este de ani buni angajată a Camerei Deputaților. Semn că Mircea Bobora nu stă deloc rău cu relațiile…
Cum Ioana Bobora e angajată din 2013, primele declarații sunt ale ei, iar din 2017 obligația de a depune declarații o au ambii soți. Și tot de atunci începe distracția pentru că, se pare, cei doi nu prea vorbesc între ei și nici nu se verifică unul pe altul, așa că soția, Ioana Bobora declară una, soțul, Bogdan Bobora, alta. Iar cele mai mari neconcordanțe sunt la sumele declarate în bancă, semn că oamenii ăștia nici nu mai știu câți bani au!
În anul 2017 Bogdan Bobora depune un singur rând de declarații de avere și de interese, la fel și soția sa, dar în 2018 Bobora depune nu mai puțin de trei rânduri de declarații de avere și interese, în schimb ce soția sa, Ioana, depune un singur rând.
În declarația de avere din 2017 Bogdan Bobora declară că are două conturi de economii la BRD. Unul cu 141.092 de lei, deschis din 2006, sumă de bani care nu apare în nicio declarație de avere anterioară a soției, până în cea din 2017, dar în care suma nu este 141.092 la Bobora Ioana ci 140.521! Și un cont de economii cu 32.024 de euro, dar se pare că soția sa, Ioana, nu știe de toți banii, căci ea trece doar 7.000 de euro.
Bogdan Bobora declară și un depozit cu 9.151 de euro, tot la BRD, dar la Bobora Ioana apare 9.105 euro. Și mai declară un depozit la Reiffeisen (din 2014 care nu apare în declarațiile anterioare ale soției!) care în declarația Ioanei figurează ca depozit cu 18.151 de euro!
Dacă Bogdan nu mai declară alte sume, Ioana Bobora susține că familia ar mai avea și un depozit la BRD din 2013 (dar care în declarațiile sale mai vechi nu apare!) în valoare de 18.108 euro dar și un depozit în lei din 2016 în valoare de 21.000, sume despre care, se pare, Bogdan Bobora nu știe, pentru că nu le declară!
În 2018 Bogdan Bobora depune declarații de avere și interese pe 26 apr 2018, 12 iunie și 30 iulie 2018. Și între aceste trei rânduri de declarații și declarațiile soției, Ioana Bobora, apar discrepanțe.
Astfel în declarația de avere din 2018 Bogdan Bobora spune că a vândut autoturismul Renault Koleos cu 7000 de euro, venit de care Ioana Bobora se pare că nu știe, deși în declarația sa de avere din 2018 nu mai trece acest autoturism, pe care în 2017 îl declarase.
La bani în bancă Bogdan Bobora declară 4 depozite în timp ce soția sa Ioana spune că au 6 asemenea depozite, din declarațiile lui Bogdan Bobora lipsind un depozit de 140.000 de lei la BRD și unul de 7.000 de euro, tot la BRD. Nici la cele patru depozite, însă, sumele nu corespund. Semn clar că soții habar nu mai au câți bani învârt. Așa este când, muncind la Stat, câștigi bani atât de mulți de le pierzi șirul!
Lăsând gluma la o parte, aici este un caz flagrant de fals în declarații și s-ar impune ca acea comisie care verifică averile din cadrul Curții de Apel dar și Agenția Națională de Integritate să se sesizeze și să-și spună cuvântul, averea familiei Bobora impunându-se măcar a fi analizată, pentru a vedea dacă toate aceste venituri se justifică!
Vasilică Potecă
Trecem la prefectul Vasilică Potecă. Acesta a depus declarațiile de avere și interese la începutul acestui an, când a intrat în mandat. El spune că are un apartament de 68 mp în Deva (mai mic decât al fetei lui Bobora!) două autoturisme, un BMW și un Mercedes (măcar îl scrie corect) și spune că în 2019 a câștigat peste un miliard de lei vechi ca administrator public la Deva. Soția sa conduce compania familiei, SC Arden Textil SRL, o firmă curată, cu angajați și fără afaceri cu statul. Din declarația de interese aflăm că firma este 100% a prefectului. Și tot soția sa ar mai obține 83.700 (nu spune valuta, posibil lei) din închirierea unui apartament în Brad.
Florin Oancea
Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, nu are, deși a depășit termenul legal, depuse declarațiile de avere și de interese pe anul 2020, ci doar cele de anul trecut. Primarul susține, în declarația din 2019, că nu are clădiri sau terenuri, nici autoturisme și că a vândut în 2018 lui Cantor Pavel și Nastasia un apartament cu 26.500 de euro. Oancea are o datorie la ANAF de aproape 60.000 de lei și un credit de 228.000 de euro la BRD. Oancea câștigă 133.000 de lei anual ca primar, iar soția, la cabinetul stomatologic doar 28.000 de lei anual.
Primarul, aflăm, că are și o firmă, SC Dariane Import Export SRL, firmă la care este asociat și care este în insolvență. În declarația sa de interese apar trecute și funcțiile de conducere de la partid.
Dan Bobouțanu
Încheiem investigația cu Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara. Trebuie spus că primarul și-a depus declarațiile de avere și interese în termen și că site-ul Primăriei Hunedoara este unul modern, transparent și foarte ușor de accesat.
Primarul, împreună cu soția, declară un teren intravilan în Hunedoara de 810 mp, un apartament și o casă în Hunedoara și un autoturism VW. Are un credit la CEC de 40.000 de lei, soția fiind angajată la Apa Prod ca laborant, unde câștigă 16.400 de lei anual. Foarte puțin față de cei 125.500 de lei aduși anul trecut acasă de către Dan Bobouțanu, din salariul de primar.
În declarația de interese trece că este vicepreședinte în Asociația Municipiilor și președinte al PSD Hunedoara și membru al Consiliului Național al PSD.
În concluzie, cu gândul la județul Hunedoara, se poate spune săracul județ cu politicieni bogați!