În urma recentului scandal în care ambulanțierii din județul Olt și-au cerut vehement drepturile, situația pare să ia o turnură favorabilă pentru toți cei ce lucrează în sistemul medical, în special pentru cei din prima linie, cei expuși pericolelor contaminării cu Covid-19.

Astfel, în cursul zilei de astăzi, Camera Deputaților a adoptat cu 234 voturi pentru, 71 contra și doar 3 abțineri, proiectul de lege ce ar urma să le aducă un spor de risc de 2.500 lei medicilor și ambulanțierilor expuși. Proiectul urmează să fie promulgat și de președintele Klaus Iohannis, aceasta fiind ultima etapă. Caz în care proiectul de lege va trece și de președinte, cadrele medicale vor urma să primească această sumă pe tot parcursul stării de alertă.

Articolul de lege care garantează acordarea unui spor de risc cadrelor medicale din prima linie

„Art.8. – (1) Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinaţie, prin ordonatorul principal de credite, pentru următoarele categorii: (…) personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medicosanitare şi personalul paramedical, inclusiv cel din structurile civile, precum şi personalul operativ de intervenție în teren din serviciile de ambulanță județene și al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspectați şi/sau diagnosticaţi cu COVID-19”, se arată în legea care garantează acordarea unui spor de risc.

Articolul precedentCorina Crețu, Raportor pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene
Articolul următorMinistrul în chiloți nu are nici cuvânt! Ionuț Stroe, de la Ministerul Sportului, a uitat să plătească un proiect destinat copiilor!
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.