Energie electrica - Foto pexels.com -
Energie electrica - Foto pexels.com -

Bulgaria a aprobat un nou pachet de stimulente pentru a atenua impactul creşterii preţului energiei asupra companiilor, a anunţat premierul Kiril Petkov. Guvernul va continua să compenseze parţial companiile în urma majorării preţului electricităţii şi să acopere deplin creşterea de 14% a preţului gazelor naturale în luna mai.

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria sunt din Rusia. Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, pe data de 27 aprilie, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Bulgaria a îngheţat preţurile reglementate la energia electrică pentru gospodării la nivelul din iulie 2021, iar din octombrie acordă compensaţii companiilor afectate de creşterea preţului energiei.

„Am convenit compensaţii pentru mai şi iunie, care vor atenua temerile companiilor bulgare”, a declarat Kiril Petkov. 

Guvernul va acoperi 80% din preţul energiei care depăşeşte 200 de leva per megawat-oră (MWh), pentru companii. Bulgaria va primi din iunie gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, a anunţat recent Guvernul de la Sofia. Acordul prin care Bulgaria va primi gaze naturale lichefiate din Statele Unite a fost stabilit la întâlnirea de la Washington dintre premierul Kiril Petkov şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a precizat Executivul de la Sofia.

Bulgaria, care consumă anual aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze, va primi din iulie un miliard metri cubi de gaze din Azerbadjan.

Protestatarii Greenpeace au blocat intrarea unui petrolier în Anglia

.

Articolul precedentCiucă a mai numit câțiva oameni în ministere și și-a adus din nou aproape un om de încredere
Articolul următor Mircea Geoană: Ucraina poate câștiga acest război, dar nu trebuie subestimată capacitatea militară a Rusiei